XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Varför fötter kitt

Lätt bakre en fjäder eller ett finger över vristen av någons fot orsakar oftast flera förutsägbara reaktioner: Den person skrattar, fniss eller blir irriterad, instinktivt drar sin fot utom syn- och gör sitt yttersta för att undvika att bli kittlad en andra gång. Dr Michael Nirenberg av USA: s Podiatrist hemsida säger att ha kittlig fötter är en bra sak för en rad olika skäl.

Fysiologi

Forskare som har utfört experiment på ticklishness fortfarande inte har alla svar på varför människor och andra djur, såsom katter, råttor och apor, är kittlig eller vad exakt går på mellan nervändar och hjärnan under kittlande. Eftersom nerverna på fotens sula har både berörings och smärtreceptorer som bär information om antingen sensation längs nervbanor till hjärnan, är det svårt att separera de två när man talar om ticklishness, säger American Scientist hemsida. Smärtan och nöjet att ha fötterna kittlade är kopplad till dessa smärta och tryck nervbanor. Lägg till att väntan på kittla, och hela verksamheten åberopar en "tonic top-down reglering av neural aktivitet", som rapporterats i MIT: s "Journal of Cognitive Neuroscience" --- vilket innebär att hjärnan är förberedd och redo att reagera innan fjädern vidrör huden. Det förklarar också varför en person inte kan kittla själv: Överraskningen faktor är frånvarande på grund av tickler har kontroll över kittlande sin egen kroppsdel ​​och vet det.

Knismesis vs. Gargalesis

Termen knismesis avser en fjäderlätt beröring på hudens yta som framkallar irritation snarare än glädje eller skratt. Gargalesis, å andra sidan, beskriver mer njutbar upplevelse av kittlande en fot eller annan kroppsdel ​​på ett lekfullt, icke-hotande sätt som resulterar i äkta skratt, enligt en 2004 artikel i "Journal of American Academy of Dermatology. " Socialt beteende kan ha en hel del att göra med gargalesis. Människor som försöker att kittla sig kanske lyckas producera knismesis, men inte gargalesis.

Indikator på hälsa

Kittlig fötter är vanligtvis en god indikation på hälsa, säger Nirenberg. Icke-kittlig fötter kan tyda på problem med nervreceptorer som orsakas av sjukdomar som diabetes mellitus, artrit, vissa vitaminbrist eller sköldkörtelproblem. Enligt Nirenberg, bör patienter som har antingen kittlig fötter eller känner fot smärta känner tur --- förlora kittlig känsla på fötterna kan tyda på neuropati, en sjukdom där nerverna försämras.

evolutionära Response

Kittlig fötter också kan vara en ursprunglig reaktion hos både människor och djur att göra sig av med insekter eller reptiler krypa på fötter eller andra känsliga kroppsdelar, säger "The Boston Globe." Känslan av ett grässtrå eller en krypande tusenfoting framkallar samma snabba respons på kittlig fötter.

Darwins och andra teorier

Forskare och psykologer på en gång trodde ticklishness var en reflex, men nu ser det som socialt bindande beteende som kan läras i tidig ålder mellan förälder och barn. Nirenberg av USA: s Podiatrist hemsida säger att "kittlande hjälper skapa förtroende mellan ett barn och moder." Mor-barn kittlande scenario var en del av Darwins teori om kittlande. Han posited att ett barn förväntar sig att kittlade skrattade, men ett barn som inte hade förväntat mig att vara kittlade inledningsvis visade missnöje. Kittlande en fullständig främling fot på ett tunnelbanetåg skulle sannolikt inte dra samma reaktion som kittlande fötterna på ett barn, älskare, vän eller syskon.