XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Hjärtmask drabbar oftast hundar och katter, men i sällsynta fall kan också spridas till människor och orsaka en del besvärande symtom.

Vad är hjärtmask?

Hjärtmask är en parasit som överförs genom insektsbett huvudsakligen från myggor, och ibland loppor, fästingar, löss och flugor. När en smittad insekt biter en människa, larverna dör ofta, men ibland kan de överleva och bosätta sig i organ, oftast lungorna. När de så småningom dör detta kan leda till lesioner, noder eller granulom.

HPD

När maskarna dör och lämnar dessa skador, är detta ett tillstånd som kallas human lung dirofilariasis (HPD). Många människor som har HPD upplever inga symptom alls, och bara ta reda på att de har tillstånd när de får en lungröntgen för något annat. Men, kommer en del människor utveckla några symptom.

symptom

Med HPD, kan en person uppleva en ihållande hosta och kan ha en viss bröstsmärtor. Dessa symtom är besläktad med de för andra sjukdomar såsom cancer eller tuberkulos, och vem som helst med en kronisk hosta eller bröstsmärta bör besöka sin läkare. En HPD lidande kan också uppleva en mild feber och oförklarlig trötthet.

Diagnos

Om skador från HPD dyker upp på en lungröntgen, är fler tester krävs för att utesluta andra villkor. En excision och biopsi genomförs för att avgöra om det är HPD.

Prognos

HPD är en mycket sällsynt tillstånd, och under de senaste decennierna de medicinska och veterinära samhällen har gjort stora framsteg i att förhindra och upptäcka. Inga människor har dött av detta villkor.