XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Ryggmärgsbråck är den vanligaste missbildning som drabbar nyfödda, med ett av 1000 barn föds med sjukdomen. Den bokstavliga översättning av ryggmärgsbråck är "öppen rygg." I detta tillstånd, inte ryggraden inte helt utvecklas innan ett barn föds och ryggmärgen kan bokstavligen sticka ut från nedre delen av ryggen av barnet. Platsen och omfattningen av defekten avgöra hur allvarlig varje fall.

Varje kota i vår ryggar styr olika kroppsfunktioner i form av associerade nerver. Med den underutvecklade lägre kotorna, barn som föds med ryggmärgsbråck möter oftast svårigheter med att kontrollera blåsan och tarmfunktion samt med rörlighet.

Kirurgi

Inom några minuter efter födseln, kan barn som föds med ryggmärgsbråck kan forslas till operation för att säkra ryggmärgen tillbaka in i kroppen.

Personer med de minst allvarliga fall kan ha svårigheter med utsöndra urin och med tarmrörelser, men är fortfarande kunna gå utan hjälp. I de svåraste fallen, individer aldrig förvärva förmågan att gå utan ben hängslen eller kan begränsas till rullstolar för livet.

Olika typer av ryggmärgsbråck

Det finns tre typer av ryggmärgsbråck. Den mildaste formen är ryggmärgsbråck occulta. Spina bifida meningocele är en moderat form, medan spina bifida myelomeningocele är den allvarligaste formen.

De som är födda med ryggmärgsbråck occulta inte uthärda långa-termer effekterna av de två andra allvarligare former. I spina bifida meningocele, meninges driva igenom den saknade delen av ryggraden, som bildar en cysta på baksidan av den påverkade ryggkotan, men cysta inte sticker ut genom huden.

I spina bifida myelomeningocele, skjuter ett parti av ryggmärgen genom huden och lämnar en "öppen ryggrad." Den exponerade sladd är föremål för infektion.

hydrocefalus

Majoriteten av de barn som föds med ryggmärgsbråck myelomeningocele föds också med hydrocefalus ( "vattenskalle"), i vilket kroppsvätskor misslyckas med att filtrera bort av hjärnan. Vätskan samlas i ett spädbarn bräckliga hjärnan kan orsaka betydande hjärnskador om det inte tas om hand direkt. En shunt sätts in i barnets huvud strax efter födseln. När införas, förblir shunten en integrerad del av den enskilde för hela sitt liv.

Shuntar måste bytas ut när en blockering inträffar. När en shunt upphör att fungera, vätska samlar återigen i hjärnan. Individen kommer att uppleva en plågsam huvudvärk med kontinuerlig tryck tills en ny shunt sätts på plats.

Inkontinens

Den nedre änden av ryggraden är en integrerad del av vår förmåga att kontrollera urinblåsan och tarm utsöndringar. På grund av den outvecklade ryggrad, de flesta individer som föds med ryggmärgsbråck ansikte utmaningar inkontinens.

begränsad rörlighet

Beroende på hur allvarligt varje fall kan rörelsehinder variera från att ha en något oordnad gång till får hjälp av ben hängslen eller rullstol.

känslomässiga effekter

På grund av sin oförmåga att uppnå kontinens, kommer sannolikt att uthärda retas från andra barn, som kanske inte förstår denna olyckliga omständighet ett barn som bor med ryggmärgsbråck. Om retas förlängs under flera år, kan det ta en känslomässig vägtull på barnet, som kan slåss osäkerhet, låg självkänsla och depression som kan föra över till vuxenlivet om inte upptäcks och behandlas.

Föräldrar kanske vill kontakta sina barns lärare varje år innan lektionerna börjar, så att lärarna kommer att vara fullt medveten om barnets situation. Tillsammans kan de ha möjlighet att ta fram planer för att säkerställa att barnet kan vara framgångsrika i skolan.

Medvetenhet och förebyggande

Inga studier har kunnat bekräfta vad som orsakar ryggmärgsbråck, och det finns inget botemedel vid denna tidpunkt. Emellertid har över tjugo års forskning inom området allt bidragit till att förlänga livslängden hos dem som lever med sjukdomen. Bara tjugo år sedan, till 80 procent av de barn som föds med ryggmärgsbråck inte leva se sin femte födelsedag. Idag är 75 procent eller mer av barn med de allvarligaste ryggmärgsbråck förväntas leva förrän i vuxen ålder, även om vård för dessa individer är utmanande.

Forskning har visat att gravida kvinnor som tar dagliga folsyratillskott kan minska sina chanser att föda ett barn med ryggmärgsbråck med upp till 70 procent.