XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Om du är planerad för en hysterektomi, är chansen att du har läst en hel del historier om viktökning och oförmåga att gå ner i vikt efter operationen. Förhållandet mellan hysterektomi och viktminskning beror på din hastighet för återvinning och om dina äggstockar avlägsnades. Den goda nyheten är att oavsett vilken typ av hysterektomi du har, det finns saker du kan göra för att minimera viktökning och även förlora överskjutande pounds.

Post-kirurgi Viktökning Risker

Viktökning är en vanlig biverkning av kirurgi, och hysterektomi är inte annorlunda. När du vila under återhämtning, kommer du att bränna betydligt färre kalorier än du skulle under din normala dagliga rutin. Med tiden leder detta till viktökning. Som ni läka och kan tolerera mer fysisk aktivitet, kan det hända att din vikt återgår till det normala.

Viktökning och äggstocks borttagning

Kvinnor som har fått sina äggstockar avlägsnas under en hysterektomi har en ökad risk för viktökning eftersom förlusten av äggstockarna orsakar klimakteriet att börja. Menopaus innebär minskad metabolism, vilket i kombination med minskad efter kirurgi fysisk aktivitet, kan orsaka vikt att spika.

Hormonbehandling (HRT) föreskrivs att minimera klimakteriet symtom kan också leda till viktökning. Enligt Dr Frederick R. Jelovsek, en förlossningsläkare i Johnson City, Tenn., Ska HRT viktökning endast vara i närheten av tre pounds. Men om progestin är en del av HRT planen, kan du uppleva ökad aptit. Den ökade aptit kan leda till att du förbrukar mer kalorier och få ytterligare tyngd.

Kostförändringar under återhämtning

Du kan hålla viktökning på avstånd under återhämtning genom att hålla sig till en hälsosam kost plan och konsumerar färre kalorier. Stick med magert protein, säd och magra mejeriprodukter och undvika förädlade livsmedel. Livsmedelsval som innehåller mycket zink, som magert kött, bönor och fullkornsflingor korn, samt livsmedel som innehåller mycket C-vitamin, som citrusfrukter och tomater, är inte bara hälsosamma val utan också uppmuntra ett snabbt tillfrisknande.

Fysisk aktivitet

Gå ner i vikt, eller åtminstone minska viktökning, vill du komma tillbaka till utöva så snart som möjligt. Det är dock viktigt att inte riskera din återhämtning och ta på sig mer fysisk aktivitet än vad du borde. Även om återhämtningen från en hysterektomi tar ofta upp till sex månader, kan du lägga till mjuka aktiviteter till din rutin tidigare. Arbeta med din läkare att övervaka dina framsteg och komma med en träningsplan som hjälper dig att bränna kalorier utan att riskera din healing.

Långsiktig viktminskning

Som livet återgår till det normala efter din hysterektomi, kommer du att kunna återvända till efter operation rutin när det gäller kost och motion. Om du upplever ihållande oförmåga att gå ner i vikt även efter att du har återupptagit din innan operation rutin, kontrollera med din läkare för att se om det finns en annan bakomliggande orsak, såsom sköldkörtelsjukdom. Hon kommer också att kunna hjälpa dig att komma med en hälsosam kost plan.