XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Skillnaden mellan Alpha-Lipoic & Alfa-linolensyra


Med liknande namn och ibland till och med samma förkortning - ALA - alfa-liponsyra och alfa-linolensyra också spela en viktig roll i människors hälsa. De är dock helt annorlunda. Alfa-liponsyra, en antioxidant som neutraliserar fria radikaler som skapas när kroppen vänder mat till energi, förekommer i hela kroppen och kan syntetiseras i cellerna. Alfa-linolensyra, en omega-3-fettsyra, är mer koncentrerade i hjärnvävnader. Till skillnad från alfa-liponsyra, kan den inte göras av den mänskliga kroppen och måste erhållas i kosten, vilket gör det en essentiell fettsyra.

funktioner

Alfa-liponsyra är en antioxidant som - liksom vitamin E och C - scavenges fria radikaler för att förhindra dem från att skada cellerna. Förutom att neutralisera fria radikaler, laddar denna molekyl andra antioxidanter, så att de kan återigen attackera fria radikaler. Alfa-liponsyra fungerar också tillsammans med enzymer i mitokondrierna - kraftpaket - celler att omvandla glukos till energi. Alfa-linolensyra, å andra sidan, spelar en roll för att minska inflammation i kroppen - och sjukdomar relaterade till det - såväl som en del av cellmembran.

dietary Källa

Den mänskliga kroppen producerar alfa-liponsyra, men molekylen förekommer också naturligt i rött kött, orgel kött såsom lever, och jäst, särskilt öljäst. Kompletterande alfa-liponsyra finns som kapslar eller genom injektion av en vårdgivare. Alfa-linolensyra kan dock inte göras av den mänskliga kroppen, så det måste erhållas i kosten. Linfrön ge den högsta koncentrationen av alfa-linolensyra - både som frön och oljan. Andra växter innehåller denna molekyl, också, bland annat raps, sojabönor, Perilla och valnöt oljor.

Sjukdom och hälsa

Alfa-liponsyra spelar en roll i att sänka blodsockernivåer hos personer med diabetes, och det kan också hjälpa till med smärta och brännande i armar och ben - perifera neuropatier - i samband med denna sjukdom. Hos djur, skyddar denna molekyl hjärnan och nervvävnader efter en stroke, men det är inte säkert att effekten är densamma hos människor. Alfa-linolensyra, liksom andra omega-3-fettsyror kan bekämpa hjärtsjukdomar och högt blodtryck, och minska inflammation - som med artrit och astma. Det kan också spela en roll i hjärnans hälsa - som att minska depression - samt vara involverade i tillväxt och utveckling.

risker

Båda föreningarna kan interagera med receptbelagda och receptfria mediciner, så det är viktigt att konsultera med en vårdgivare innan du tar kosttillskott. Några risker är förknippade med alfa-liponsyra, men eftersom det sänker blodsockernivåer, kan det interagera med insulin för att orsaka hypoglykemi - en farligt låg blodsockernivå. Alfa-linolensyra kan orsaka ökad blödning och kan interagera med blodförtunnande läkemedel. Det kan också öka risken för prostatacancer hos män, och makuladegeneration - en ögonsjukdom.