XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

En fiberrik kost är mycket hälsosamt för matsmältningssystemet och kan lösa gemensamma problem såsom förstoppning och onödig viktökning. Dessutom kan fibrer hjälpa till att sänka risken för hjärt-kärlsjukdom. Det finns många olika livsmedel att välja mellan som innehåller mycket fibrer, som frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, nötter och frön.

frukt

Frukt är en utmärkt källa till fiber. Till exempel, på bara 72 kalorier, ger ett äpple 3,5 gram fibrer. När en frukt har ätbar hud, äta den, eftersom de flesta av fiber i frukt finns i huden. Hela frukten är friskare och rikare i fiber än fruktjuice.

Grönsaker

Gröna och bladgrönsaker som broccoli, spenat och gröna ärtor samt torkade ärtor och bönor är bra källor till fiber. Lägg till linser eller svarta bönor till din risrätter att avsevärt öka fiberinnehållet.

Fullkorn

För din dagliga kolhydrater, ersätta hela korn poster för poster som vitt ris eller vitt bröd. Också ersätta hela korn pasta för vanliga ettor och en fullkorn muffins för en dessert.

Nötter och frön

Nötter och frön är inte bara en stor källa till fiber, men också ge protein. För att öka mängden fiber i kosten, ersättnings mandlar, soja nötter och solrosfrön för kött, fisk och ägg.

lösliga fibrer

Det finns två typer av kostfiber: lösliga och olösliga. Lösliga fibrer är särskilt viktiga för en låg kolesterolhalt kost. Proportionellt, havre har det högsta beloppet av lösliga fibrer, så äta havre kli och havregryn.