XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Har Gluten känslighet orsaka utslag?

Ett utslag är inte ett symptom på en glutenkänslighet, vilket markeras främst av matsmältnings symptom. Om du upplever ett utslag efter att ha förtärt gluten, är det mer sannolikt dermatitis herpetiformis - utslag som orsakas av en autoimmun reaktion till gluten kallas celiaki. Celiaki är allvarligare än glutenkänslighet, men båda kräver att undvika gluten. Konsultera en läkare för en korrekt diagnos, som lämnas obehandlad celiaki kan leda till långvariga skador på kroppen.

glutenkänslighet

Glutenkänslighet är en reaktion på intag av gluten, ett protein som huvudsakligen finns i vete, korn och råg. De problematiska symptom på glutenkänslighet är ett resultat av det medfödda immunsvaret - som är kroppens grundläggande, generiska försvar vad det ser som skadlig. Till skillnad från celiaki, inte orsaka långvariga skador på tarmkanalen och inte ger en långsiktig autoimmun reaktion - ett adaptivt immunsvar som skapar en specifik reaktion. Vanliga symptom kan inkludera uppkördhet, kramper, buksmärta och förstoppning eller diarré. Andra symtom som påverkar beteende kan inkludera depression och känslan av att ha en "dimmig" huvud. Allvarligare symtom kan inkludera ledvärk och ben domningar. Osteoporos och anemi kan också utvecklas med tiden.

Celiaki

Celiac sjukdom är i huvudsak en mer allvarlig form av glutenkänslighet och har liknande symptom. Till skillnad från glutenkänslighet kan emellertid celiaki skada små utbuktningar i tunntarmen - villi - som är ansvariga för att smälta näringsämnen. Detta kan leda till långvariga matsmältningen relaterade problem såsom kronisk trötthet, svaghet och undernäring, samt skador på reproduktiva och nervsystemet. Det autoimmuna svaret som äger rum i tarmarna som en följd av celiaki kan också spridas genom till resten av kroppen. En möjlig symptom som kan leda till är en hudutslag kallas dermatitis herpetiformis.

dermatitis herpetiformis

Immunreaktionen som sker med celiaki släpper en typ av antikropp som kallas immunoglobulin A, eller IgA. När släpps sprider antikroppen genom blodomloppet och samlas i små kärl precis under huden, vilket kan utlösa utslag. Dermatitis herpetiformis kännetecknas av grupper av små blåsor i hårbotten, armbågar, knän, rygg eller skinkor, och lusten att repa dem är vanligtvis intensiv. National Institutes of Health noterar att dermatitis herpetiformis drabbar mellan 15 till 25 procent av personer med celiaki. Men de som uppvisar dermatitis herpetiformis har normalt ingen av matsmältnings symptomen vanligtvis förknippas med celiaki.

korrekt behandling

Dermatitis herpetiformis svarar vanligtvis väl mot antibiotika, enligt National Institutes of Health, men det finns inget botemedel för celiaki eller glutenkänslighet. Undvika gluten är det enda sättet att förhindra symptom uppstår. Det är dock viktigt att få en korrekt diagnos från en kvalificerad hälso-utövare, som många andra frågor kan orsaka liknande utslag liknande skador på huden. Eksem, till exempel, är en hudirritation som är mycket lik dermatitis herpetiformis men har en annan orsak. Andra problem, såsom en allergi mot vete, kan orsaka liknande symptom.