XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Lista över Vitaminer & deras syften


Vitaminer utföra en mängd olika roller i kroppen och är avgörande för god tillväxt och hälsa. I allmänhet, enligt MayoClinic.com kräver vi endast små mängder av dessa föreningar och de är tillgängliga i en normal, balanserad kost. Det finns 13 viktiga vitaminer, varav åtta är B-komplex vitaminer.

vitamin A

Vitamin A är en fettlöslig vitamin och, enligt MedlinePlus, spelar en viktig roll som en antioxidant, bryta ner fria radikaler. Det är också viktigt för att bibehålla god syn, effektiv bentillväxt, ett effektivt immunsystem och för cellfunktioner.

Det är också viktigt i tillväxten av reproduktiva organ och för utveckling av ett friskt foster i gravida kvinnor.

C-vitamin

Detta är en vattenlöslig vitamin och enligt University of Maryland Medical Center, är viktigt för normal tillväxt och utveckling. Samt vara en antioxidant, C-vitamin hjälper i tillväxten av och reparationer brosk, ben och tänder. Dessutom är det viktigt vid bildandet av kollagen avgörande för frisk hud, senor, ligament och blodkärlstillväxt.

Vitamin D

Den huvudsakliga funktionen av vitamin D, ett fettlösligt vitamin, är att hjälpa kroppen att absorbera kalcium. Detta är en viktig roll som kalcium hjälper till att bygga kroppens tänder och ben under barndomen, och efter barndomen, bidrar till att upprätthålla korrekt benmassa, enligt FamilyDoctor.org. Dessutom upprätthåller vitamin D korrekta kalcium och fosfor i blodet och kan också bidra till att förebygga cancer, humörstörningar, hjärtsjukdomar och högt blodtryck.

vitamin E

Vitamin E är fettlösligt och fungerar som en antioxidant. Det hjälper också kroppen bildar röda blodkroppar och använda vitamin K, samt bistå immunförsvaret och ämnesomsättningen. Det kan också spela en roll för att minska förekomsten av hjärtsjukdomar och cancer, samt är användbara vid behandling av diabetes och Alzheimers sjukdom.

vitamin K

K-vitamin är ett fettlösligt vitamin som är viktig för att kroppen skall kunna koagulera blod. Därför kan någon brist på detta vitamin leda till kraftig blödning eller blödning. Kroppen behöver också detta vitamin att korrekt använda kalcium i benbildning och underhåll och för att bibehålla och förbättra benhälsa.

B-vitaminer

Dessa vitaminer spelar en roll i många viktiga kroppsfunktioner, enligt American Cancer Society. De är inblandade i: energiproduktion; röda blodkroppar; hudens hälsa; hålla nervösa, immun- och tarmsystem friska, bryta ner proteiner och kolhydrater; bildar hormoner och DNA; och korrekt användning av folsyra.

Brister i dessa viktiga vitaminer kan orsaka en rad sjukdomar som sträcker sig från trötthet och aptitlöshet till luftvägsinfektioner och håravfall.