XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Friska & amp; ohälsosamt Svartsjuka

Svartsjuka ses ofta som en negativ känsla även om det är normalt i vissa situationer - och kan även vara en positiv sak. Det kan dock bli ohälsosamt om det förvandlas till en besatthet, tar över ditt liv och orsakar irrationellt beteende. Skillnaden mellan friska och ohälsosam svartsjuka handlar om det sätt som du hanterar det.

Friska Expression of Love

Svartsjuka är normalt och till och med nödvändigt i relationer, enligt klinisk psykolog Anne Stirling Hastings, författare av "USA: s Sexuell kris. Upptäcka Friska Sex av Healing kulturellt orsakade Skam, missbruk och sexuell Distortion" Om du är i ett monogamt förhållande tjänar svartsjuka som ett sätt att låta din partner vet att du bryr dig om att bevara din relation. Vissa människor gillar att veta att deras partner blir lite avundsjuk om de känner relationen hotas. Detta bekräftar att din partner värden ditt engagemang och skulle vara upprörd över att förlora . du Svartsjuka som ett uttryck för kärlek är frisk om ni båda är ärlig - och inte anklaga - om dina känslor, enligt Hastings.

Friska Boundary Indicator

Svartsjuka kan låta dig och din partner vet vad ni båda vill och inte vill ha i relationen. Varje relation har sina egna gränser, och det är upp till dig och din partner att definiera egna, enligt "Förbindelsen och familj erfarenhet: Intima relationer i ett föränderligt samhälle," av Bryan Stark, Christine Devault och Theodore Cohen. Vissa par kan vara OK med nonchalant flirta utanför relationen, medan andra par kan upptäcka genom sin svartsjuka som de inte är nöjda med någon av parterna att komma för nära en annan person. Använda din svartsjuka som ett verktyg för att rita linjer i din relation fungerar bara om du och din partner har ärliga samtal om dina känslor och komma överens om villkoren för din relation.

Ohälsosam relation och habegär

Svartsjuka kan vara en viktig känsla att uppmärksamma, men det kan också i förväg sysselsätta dig till den grad besatthet. När det blir en besatthet, kan det leda till att du blir possessiva och paranoid. Till exempel kan en svartsjuk pojkvän ständigt kontrollera sin flickväns telefon, be henne att inte vara vänner med några andra män, eller försöka att hindra henne från att lämna huset utan honom så att han kan vara säker på att hon inte kommer att flirta med andra män. Svartsjuka kan leda till våld.

Ohälsosamma irrationell rädsla

I "Förstå känslomässiga problem: Det REBT perspektiv" kognitiv beteendeterapeut Windy Dryden förklarar att vissa människor kan ha någon verklig anledning att vara svartsjuk, men de kan göra upp bevis till stöd för rädsla för att deras förhållande är i fara. Till exempel kan en kvinna vara svartsjuk whenher man pratar med en annan kvinna som hon fruktar hennes man tror är attractive.The svartsjuka kan bli så irrationell att hon börjar bli lätt hotade och börjar tro att hennes man attraheras till varje kvinna han möter .