XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Mjälten är en knytnävsstora organ i den övre vänstra delen av buken. Det är en del av immunsystemet och är ansvarig för att filtrera blodet och bekämpa bakterier och infektioner. Det allmänna hälsotillståndet i mjälten påverkar också blod genomsnittliga nivåer av röda blodkroppar, vita blodkroppar och blodplättar. Under vissa omständigheter, är kirurgiskt avlägsnande av mjälten ett behandlingsalternativ eller medicinsk nödvändighet.

Blodrelaterade sjukdomar

Det kirurgiska ingreppet för att avlägsna mjälten kallas splenektomi. Enligt Society for American Gastrointestinal och endoskopisk Surgeons (SAGES), är den vanligaste orsaken till en splenektomi ett tillstånd som kallas idiopatisk trombocytopen purpura (ITP). Om du lider av detta tillstånd, kommer du att uppleva en ovanligt lågt antal blodplättar som leder till brister i kroppens normala blodlevringsförmåga. Om dessa brister blir betydande, kan du utveckla symtom inklusive lätt eller överdriven blåmärken eller blödning. Om dessa symtom blir kritisk, kan splenektomi användas för att stoppa blodplätts förstörelse.

Splenektomi kan också användas för att bekämpa andra blodrelaterade sjukdomar, inklusive talassemi major, trombotisk trombocytopen purpura (TTP) och hårcellsleukemi.

traumatisk skada

Du kan också få en splenektomi för att behandla traumatisk skada på mjälten. Förr i tiden var den här typen av skada behandlas genom kirurgi som medicinsk praxis, men framsteg inom andra behandlingsmetoder nu ge läkarna fler alternativ. Om du drabbas av en mjälte skada som inte kräver en omedelbar splenektomi, kan du läggas in på sjukhus i flera dagar, medan din läkare bedöma din mjälte funktion. Om det är möjligt, kommer de att behandla din skada genom icke-kirurgiska metoder. Men samhället för kirurgi av matsmältningskanalen citerar ett antal faktorer som i slutändan kan leda läkare att välja splenektomi. Dessa inkluderar signifikant blödning inne i bukhålan; minskande koncentrationer av röda blodcellsprotein, hemoglobin; och behovet av en blodtransfusion av mer än två enheter.

Hodgkins lymfom

Om du lider av etapp 1-A eller 2-A Hodgkins lymfom, kan du kräva ett kirurgiskt ingrepp som kallas en iscensättning laparoskopi eller laparotomi. Syftet med detta förfarande är att bedöma omfattningen av din lymfom, men typiskt detta kan inte ske utan att först eliminera mjälten som en möjlig bidragande faktor till ditt tillstånd. Splenektomi är det vanliga sättet att göra denna eliminering möjligt.

kirurgiska Olyckor

I vissa fall, är skada på mjälten orsakas oavsiktligt medan andra kirurgiska procedurer utförs. Om detta är sant i ditt fall, kan din kirurg prova flera metoder förutom splenektomi för att styra denna skada. Dessa inkluderar kauterisation (försegling genom bränning), användning av en argon stråle för att uppmuntra blodet att koagulera och speciella absorber mesh. Om dessa metoder misslyckas, kan splenektomi vara det enda genomförbara alternativet.

ytterligare skäl

Du kan också få en splenektomi för en rad andra orsaker, bland annat förekomsten av bölder eller cystor eller vissa former av lokal hypertoni. Dessutom kan splenektomi vara ett nödvändigt resultat av avlägsnande av andra närliggande organ, inklusive magsäcken, bukspottkörteln och tjocktarm. Rådgör med din läkare för mer information om orsakerna till mjälten bort.