XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Kan man äta gurkmeja?

För över 4000 år, har gurkmeja krydda använts i matlagning och medicin. I matlagning, är det typiskt mals till en guldfärgad pulver och tillsätts i livsmedel. För medicinska ändamål, är den tillgänglig som en standardiserad pulver som kan inkapslas. Den kan även erhållas som en färsk rot, torkade roten, flytande extrakt eller tinktur.

Källa

Gurkmeja är en krydda tillverkad av rötterna av Curcuma longa anläggningen. Det är en släkting till ingefära anläggningen och bildar en stjälk över 5 fot hög med gula blommor. Anläggningen växer hela tropiska områden i södra Asien, även om majoriteten av grödan kommer från Indien. Kryddan produceras genom kokning rötter och lökar, torka dem för att få den karakteristiska gula färg och mala dem till pulver.

ingredienser

Curcumin, den aktiva kemiska ingrediensen i gurkmeja, är en potent antioxidantförening. Det är i stånd att binda och neutralisera fria radikaler som bildas i celler och vävnader som svar på normal metabolism och miljöförhållanden. Dessa fria radikaler kan orsaka vävnadsskada, celldöd, cellmembranskada och DNA-mutationer.

användningar

Gurkmeja har en lång historia av användning i matlagning och medicin. Det används för att ge smak eller färg till curryrätter, senap, smör och ost. Det har traditionellt använts för magont, halsbränna, diarré, intestinal gas, magen uppblåsthet, aptitlöshet, gulsot, leverproblem och gallblåsan sjukdomar. Det är under utredning för användning som en behandling för huvudvärk, bronkit, förkylningar, lunginfektioner, fibromyalgi, depression, Alzheimers sjukdom, maskar, njurproblem och vissa cancerformer. Men många av dessa studier har endast utförts på laboratoriemiljö med celler. Det är ännu inte känt om gurkmeja är effektiv för dessa tillstånd hos människor.

försiktighetsåtgärder

Gurkmeja kan hämma koagulering av blod och bör inte kombineras med andra mediciner för koagulering, sådana antikoagulantia eller trombocythämmande läkemedel. Blåmärken och blödningar kan uppstå om gurkmeja kombineras med acetylsalicylsyra, klopidogrel, diklofenak, ibuprofen, naproxen, dalteparin, enoxaparin, heparin eller warfarin. Kvinnor som är gravida eller ammar kan säkert äta gurkmeja i livsmedel men bör inte konsumera läkemedel mängder av örten.