XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Morgon magont


Smärta är kroppens tecken på att något inte är helt rätt. Oförklarlig smärta kan signalera skador, sjukdomar eller andra tillstånd som kan vara försvagande eller livshotande. Ett vanligt symptom, såsom magen eller buksmärtor morgonen kan härröra från ett antal olika orsaker.

Matsmältningsbesvär eller gas

Lyckligtvis är en av de vanligaste orsakerna till magont på morgonen en av de mest godartade. När vi sover, fortsätter vårt mag-tarmsystemet för att göra sitt arbete. Mycket som när vi är vakna, men äter fel typer av livsmedel kan leda till en obekväm situation. Gas kan bygga upp över en natt, och när du vaknar kan orsaka betydande obehag. Om smärtan verkar vara associerad med gas uppbyggd och bleknar snabbt, kan du prova att ändra din kväll intag, och tillåta mer tid mellan din sista måltid och sänggåendet för att se om det hjälper frågor.

Irritable Bowel Syndrome

En annan vanlig källa till buksmärtor är colon irritabile, som kan utlösas av ett stort antal olika underliggande tillstånd. En av de vanligaste formerna av IBS är när musklerna vanligen involverade i matsmältningen blir överansträngd eller inflammerad, orsakar smärta och obehag under den normala mag-tarm processen. IBS är ofta utlöses av stress eller sömnbrist, och kan slå till när som helst på dagen.

intensiv smärta

Om smärtan är lokaliserad och intensiv, kan det vara ett tecken på något mer allvarligt. Blindtarmsinflammation, till exempel, presenterar ofta själv som intensiv smärta i det nedre högra sidan av buken. Smärta på vänstra sidan av kroppen kan vara ett tecken på divertikulit, där tarmarna utveckla påsar eller små bubblor som kan fälla mat och blir inflammerade. Sharp, intensiv, lokal smärta bör alltid rapporteras till din läkare så snart som möjligt.

matsmältningsproblem

En annan orsak till magen och magbesvär uppstår när kroppen har svårt att smälta vissa typer av livsmedel. Celiaki innebär en oförmåga att smälta gluten som finns i vete och andra spannmål, vilket kräver en övergång till en specialiserad diet för att återställa normal funktion. Laktosintolerans är en annan källa till magbesvär, där mjölk och mejeriprodukter resulterar i matsmältningsbesvär och andra problem. Om smärtan återkommer bara när vissa typer av livsmedel konsumeras, kanske något av dessa villkor vara den skyldige.

andra orsaker

Tyvärr, mage och buksmärtor är en ganska ospecifik symptom som kan orsakas av allt från matsmältningsproblem till drog muskler. Om smärtan återkommer, är intensiv, eller åtföljs av svullnad, rodnad eller feber, kontakta en läkare omedelbart. Ibland är det enda metod för att lösa magont problem är genom medicinska tester för att identifiera den underliggande orsaken, men det är ett litet pris att betala för att vakna upp smärtfri på morgonen.