XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Rehabilitering för under-knee Amputation

En below-the-knee amputation, där den nedre delen av benet tas bort kan utföras på grund av sjukdom eller allvarlig skada som eliminerar funktionen av underbenet. Rehabilitering efter en sådan amputation är en lång process som kräver en hel del styrka och engagemang. Förutom att ta itu fysiska problem, rehabilitering hjälpa en patient att övervinna stress och känslomässiga svårigheter som orsakas av en amputation.

Post-operativ vård

Ta väl hand om dig själv efter amputation kirurgi är det första steget i rehabiliteringsprocessen. Rätt vård kan bidra till att minska svullnad och förebygga infektion uppstår på platsen för din snitt. En below-the-knee amputation kräver flera lager av stygn för att hålla din snitt tillsammans, vilket innebär att du inte kan bada, simma eller på annat sätt dränka sömmarna i vatten tills indikeras av din läkare. Du kan duscha snabbt. Rengör torkat blod eller dränering från snittet webbplats med hjälp av tvål och vatten och sedan försiktigt klappa snittet torrt med en handduk. Täck inte snittet, tillämpa några lotion eller krämer till området eller få din snitt smutsig.

Aktivitet hemma

Röra sig så mycket som möjligt omedelbart efter operationen. Om du inte vet hur man använder kryckor eller en rullator, kan en sjukgymnast lära dig innan du lämnar sjukhuset. Undvika att sitta med benen i kors och avstå från att placera kuddar under din stump. Detta kan minska obehag men det kan leda till muskelförtvining i resten av benet.

Återvinning och protetik

Återhämtning från en below-the-knee amputation kräver i allmänhet ett par månader. Som en del av din återhämtning, kan du välja att lära sig att gå med en benprotes. För en below-the-knee amputation, kan du välja en translårbensprotes, som används för allmän promenader. Den innehåller ett uttag placeras på knä och en protes shin och fot. Mer avancerade enheter - som kallas C-ben - tillåter amputerade att köra, cykla och delta i idrott. Tillverkad med hydraulik, är dessa benproteser är lätt och enkel att manövrera i. Din ålder, aktuella konditionsnivå, andra sjukdomstillstånd, komplexiteten i din amputation, dina framsteg i sjukgymnastik och aktivitetsnivån du vill nå med en benprotes alla påverka längden på ditt tillfrisknande.

Sjukgymnastik

Sjukgymnastik innan du får en benprotes fokuserar på att stärka nedre delen av kroppen för att se till att du kommer att vara stark nog att använda en. Funktionella övningar ger dig möjlighet att balansera och utföra dina dagliga aktiviteter. En sjukgymnast kommer att hjälpa dig att stärka ditt knä och hamstrings på stumpen, samt öka styrkan i din motsatt ben och överkropp - vilket är viktigt för användningen av kryckor och vandrare. Övningar kan inkludera armhävningar, situps, balansering och hoppande övningar.

Förlusten av en lem är en livsförändrande händelse, fysiskt och känslomässigt. Amputerade kan känna sig deprimerad, berörda och orolig om kvaliteten på deras liv. Amputerade kan också uppleva fantomsmärtor - vilket är smärta som uppstår när en lem brukade vara. Psykologisk rådgivning kan vara till nytta för patienter som återhämtar sig från en amputation.

protes Training

När snittet har läkt och din läkare och sjukgymnast känner att du är redo, kommer du förses med en protes. Rehabilitering kommer att hjälpa dig att lära dig att gå och genomföra funktionella uppgifter samtidigt bär din protes. Du får lära dig att ta hand om din protes och hur man korrekt bära protes. Du kommer också att arbeta med en sjukgymnast på balans eller koordination. Om du vill lära dig att köra eller idrotta samtidigt bär en protes, kommer du genomgå mer intensiv, sport-specifika sjukgymnastik och träning.