XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

En nål biopsi av prostata, där vävnad tas bort för att kontrollera cancer, kan orsaka oro och ångest. En biopsi, är emellertid det enda sättet det medicinska området har att diagnostisera prostatacancer effektivt. Enligt 2001 California Cancer Journal för kliniker, är cirka 200.000 fall av prostatacancer diagnostiseras i USA varje år och 32.000 män dör av sjukdomen varje år. Det finns ingen fördel att fördröja en biopsi om medicinskt behov.

När en biopsi indikeras

Den amerikanska Urologic Association rekommenderar att de flesta män börjar prostatecancerrastrering vid 50 års ålder med en prostataspecifikt antigen nivå (PSA) test i kombination med en digital rektal tentamen (DRE). PSA är ett protein som produceras av prostatakörteln och är associerad med prostatacancer, när den stiger över en viss nivå. En abnormitet i någon av dessa tester kan motivera en biopsi.

tidiga Biopsier

Före PSA-testet, var prostatacancer oftast misstänks efter en onormal DRE eller efter avancerade symtom dykt upp, såsom skelettsmärta. Utförs under narkos, var tidiga biopsier styrs av finger touch. Läkaren skulle sätta in en nål försedd med ett par skärblad i den misstänkta delen av prostatakörteln och ta bort en till tre vävnadskärnor, vardera mäter en tum lång.

Nuvarande Biopsi ordningen

Idag transrektalt ultraljud (TRUS) guidad prostata biopsi används. Det är en bildteknik i vilken prostatakörteln undersöks av en ultraljudssond införas i ändtarmen. Den fjäderbelastade, handhållna biopsipistol skjuter en ihålig 18 nål i prostatakörteln, sänder sedan omedelbart ett hölje för att skära av och samla en kärna av prostatavävnad. Vanligen 10 till 12 kärnprover, 12 till 15 mm lång, är tillräckliga.

Förberedelse

En biopsi utförs vanligtvis i ett urolog kontor eller ibland i en röntgenavdelning. En patient kan åläggas att ta en Fleet lavemang och ett bredspektrumantibiotikum såsom ciprofloxacin (Cipro) omedelbart före ingreppet. Dessutom kan du bli ombedd att sluta intag av acetylsalicylsyra, till några antiinflammatoriska läkemedel, warfarin (Waran), naturläkemedel kosttillskott, liksom vitamin E en vecka före biopsi minimera blödning.

Patienter som normalt följer ett kraftfullt antibiotikum regim innan tandvård bör följa samma regim innan en prostata biopsi.

Testa

Testet i sig innebär cirka 15 minuter för ultraljudsutvärdering, plus 10 minuter för att hämta vävnadskärnor. Om en lokalbedövning ges, planerar en annan 10 minuter för den att träda i kraft.

Du kommer normalt att bli ombedd att ligga på din sida i en lös fosterställning. Ultraljudssonden, ungefär två till tre inches lång, kommer att införas försiktigt i ändtarmen. Obehag från barren är flyktig, och du bör känna minimal smärta. Efter kärn sampel erhålls, kommer de att skickas till en patolog för utvärdering.