XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Trigeminusneuralgi är en medicinsk diagnos som refererar till en störning i den femte kranialnerven (kallas trigeminusnerven). Termen "nursing diagnos" på andra sidan hänvisar till en taxonomi standardiserad omvårdnad språk som utvecklats av NANDA att låta sjuksköterskor att identifiera patienter frågor på ett sätt som kan konsekvent kommuniceras över kliniska inställningar. Sjuksköterskor kan inte göra medicinska diagnoser, men de gör omvårdnad diagnoser.

symptom

Trigeminusneuralgi, även känd som tic douloureux, orsakar oväntade spasmer av måttlig till svår smärta längs en eller flera grenar av trigeminusnerven omväxlande med smärtfria perioder. Grenar av nerver specifika delar av ansiktet, så placeringen av smärtan återspeglar de delar av nerven inblandade.

Kronisk smärta

Premiären omvårdnad diagnos i samband med trigeminusneuralgi är kronisk smärta. De flesta människor drabbas på bara ena sidan av ansiktet, och smärtan är provocerade när en av triggerpunkter (terminalerna på de inblandade grenar) stimuleras av tryck eller andra förnimmelser. Omvårdnadsåtgärder syftar till att undvika triggerpunkter och administrera läkemedel som förskrivs.

Ångest

När en patient har drabbats av otaliga paroxysmer av ansiktssmärta, är det inte ovanligt för honom att utveckla ångest om framtida episoder. Han kan också vara oroliga för att han är inte säker på hur länge smärtan varar och om det kommer att fortsätta att bli värre.

Egenvård underskott

En sjuksköterska kan identifiera omvårdnadsdiagnoser kring egenvård underskott när hon frågar patienten vad som utlöser sin smärta. En man med trigeminusneuralgi kan uppleva en paroxysm av smärta när du rakar hans ansikte, eller en kvinna kan ha stickande smärta när man använder rengöringsprodukter för ansiktet eller applicera make-up. I sådana situationer är det lämpligt omvårdnad diagnos egenvård underskott: bad / hygien.

obalanserad nutrition

Eftersom tugga mat eller njuta av en kall dryck kan också utlösa trigeminal smärta, kan vissa patienter tänka två gånger om att äta eller dricka. Om problemet kvarstår, kan sjuksköterskan diagnostisera "näring, obalanserad. Mindre än kroppens krav eller vätskevolym, bristfällig risk för"

Sömnbrist

En sjuksköterska kan välja omvårdnads diagnos av sömnbrist om patientens smärta stör signifikant med normala sömnmönster. Om smärta eller rädsla för smärta fortsätter, kan patienten utveckla sömnlöshet, en annan omvårdnad diagnos.

Kirurgi

När smärtan kvarstår över tiden och inte svarar på läkemedel som förskrivs, kan patienten genomgå ett kirurgiskt ingrepp för att avskilja drabbade delar av trigeminusnerven. En sjuksköterska hand om patienten i den postoperativa perioden kan använda ett antal ammande diagnoser såsom akut smärta; aspiration, risk för; infektion, risken för; perioperativ positionering skada, risk för; och rörlighet: säng, nedsatt.