XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Förstoppning efter att ha startat en ny diet

Starta en ny diet för att gå ner i vikt, hantera dina blodsockernivåer eller minska risken för kroniska sjukdomar kan förändras tarmmönster, särskilt under de första faserna. Om du är på en diet som begränsar vissa livsmedelsgrupper eller kräver att du ökar ditt intag av andra livsmedel, kan din kropp reagerar genom att producera hårt, sällan avföring. Om du har färre än tre tarmtömningar per vecka och avföringen är svåra att passera, konsultera din vårdgivare om att ändra din nya diet för att återställa sunda tarmmönster.

Hög-protein diet

Dieter som betonar proteinkällor, såsom kyckling, nötkött, produkter och ägg mejeri, samtidigt minimera kolhydrater, kan bidra till förstoppning. När du minska mängden grönsaker, frukt och fullkorn i kosten, begränsar du ditt intag av fiber, en osmältbar växt ämne som underlättar passagen av matsmältnings avfall genom tarmkanalen. En proteinrik diet också kan kräva extra vatten att metabolisera proteiner, vilket kan resultera i uttorkning. För att upprätthålla en normal vätskebalans, dricka minst åtta 8 oz. glas vatten eller andra icke-koffeinhaltiga vätskor varje dag. Om du övervakar ditt kolhydratintag, fokusera på fiberrik kolhydrater såsom brunt ris, fullkorn spannmål, råa grönsaker och frukter, för att reglera tarmrörelser.

Fiberrik kost

Paradoxalt nog, lägga för mycket fiber till din diet innan kroppen anpassar sig till den extra grovfoder kan orsaka förstoppning. Om du har startat en hälsosam kost plan för att förhindra cancer eller hjärtsjukdomar genom att öka ditt intag av grönsaker och frukt, kan du sluta med stora, hård avföring som är svåra att passera. För att förhindra förstoppning efter start en fiberrik kost, öka fiber gradvis tills du når önskad intag. American College of Gastroenterology, eller ACG, rekommenderar att du strävar efter 20-35 g fiber varje dag för att upprätthålla matsmältning.

otillräckliga Vätskor

En låg vätskeintag är en vanlig orsak till förstoppning. Om din kost begränsar vissa livsmedel eller drycker, kan du oavsiktligt begränsa vätskeintag, vilket kan leda till torr, hård avföring. Ät regelbundna portioner av färsk frukt, grönsaker och andra livsmedel med hög vattenhalt för att öka ditt intag av vätska. Om du försöker skära ner på din konsumtion av läsk, sockrade te eller energidrycker för att skära kalorier, ersätta dessa vätskor med vatten, örtte eller fruktjuicer utspädda med mineralvatten att upprätthålla en hälsosam vätskebalans och främja normala tarmrörelser. Undvik koffeinhaltiga drycker, som kan förvärra förstoppning genom att orsaka uttorkning.

fiber Källor

För att förhindra komplikationer av förstoppning och bibehålla en sund mag-tarmkanalen, innehåller en mängd olika fiberrika livsmedel i kosten. Olösliga fibrer är en grov, osmältbar form av växtmaterial som hjälper matsmältnings avfall gå igenom din kolon. Lösliga fibrer, som förvandlas till en geléliknande substans i tarmkanalen, tillför fukt till avföring och håller dem mjuka. Olösliga fibrer finns i hela korn spannmål eller bröd, råa grönsaker och frukter. Havregryn, torkade bönor, citrusfrukter, äpplen och päron är rika på lösliga fibrer. Om man äter en mängd fiberrik kost och öka ditt intag av vätska inte återställa din vanliga tarmaktivitet, prata med din vårdgivare om tillägg eller behandlingar för att lindra förstoppning.