XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Kirurgi för att spara ett liv

Sjuklig fetma är ett relativt nytt fenomen, eftersom det avser den amerikanska livsstilen. Due, kanske, till ett belopp av overprocessed, sockerhaltiga livsmedel som är tillgängliga för oss i stora mängder för att inte en massa pengar (och redo att ätas med minimal förberedelse), USA: s genomsnittsvikten har skjutit i höjden under de senaste 100 åren. Och med det stigande genomsnitt har kommit en rad hälsofrågor. Motion och bantning är alltid alternativ, men vad händer när dessa alternativ misslyckas?
Nu kan gastric bypass operation utföras på de människor vars livsstil hotas av deras storlek. Operationen skapar i huvudsak en mindre mage. Detta görs genom att kirurgiskt häftning en liten ficka av den övre magen så att maten hålls kvar där, och har ingen chans att levereras in i den större magen som helhet. Gl-kanalen monteras därefter för att dränera den övre magsäcksficka, effektivt eliminera resten av magsäcken som en fungerande organ.

Vem är en kandidat för operation?

Gastric bypass är inte för personer som bara har en liten reservdäck för att förlora, eller vill passa in i en mindre storlek klänning i sommar. Det finns strikta riktlinjer för hur kirurger avgör om en patient är en kandidat för denna komplicerade, ibland riskfyllda operationer. Dessa riktlinjer är uppbyggd kring Body Mass Index, eller BMI. Normalt måste en person ha ett BMI på 40 eller högre för att vara en kandidat för operation. Alternativt kan de ha ett BMI på 35, om den åtföljs av en eller flera allvarliga fetmarelaterade sjukdomar (t.ex. diabetes, obstruktiv sömnapné eller leversjukdom).

Efterdyningarna

Gastric bypass arbetar för att minska vikten hos patienter eftersom de känner sig fullt efter att ha förtärt bara en liten del av livsmedel (omedelbart efter operationen, är detta belopp vanligtvis om motsvarande en handfull av druvor). Men medan operationen har en enorm framgång i att sänka överskottskroppsmassa, är det inte en magisk universalmedel, och patienten måste besluta att göra ändringar i sin livsstil. Detta inkluderar ett träningsprogram, och väljer att äta en mer hälsosam kost. Även sällsynta, har det förekommit fall av patienter "äter sin väg ut ur" magen häftning, som i huvudsak kan omintetgöra effekten av operationen, liksom ytterligare äventyra personens hälsa.