XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Om du är man över 50, är ​​en prostata examen en regelbunden del av din rutin läkarundersökning. Din vårdgivare kan också föreslå en om du upplever symtom på prostatacancer, prostata infektion eller en förstorad prostata. Prostatan testet är en enkel tenta som är ofta det första tecknet på att något är fel med din prostata hälsa. Prostata examen (ibland även kallad digital rectal tenta eller DRE) kan snabbt göras med relativt lite obehag.

Instruktioner

1 Förklara proceduren för patienten. Inte alla inser att man måste sätta in ett finger i deras ändtarmen för att tentamen deras prostatakörteln. Försäkra dem om att det kommer att vara lite obehag men det kommer att passera snabbt. Var noga med att påminna dem om att du kommer att vara även flytta fingret en gång inuti.

2 Sätt på en steril latex handske på handen du tänker använda. Använd ett smörjmedel på fingret du kommer att använda och även lägga en del på patientens analöppningen.

3 Varna patienten som du kommer att börja. Vissa vårdgivare räkna till tre, medan andra bara ge en varning. Hursomhelst är bra. Långsamt in fingret i analöppningen med en nedåtriktad vinkel. Vänta tills musklerna har avslappnade runt fingret.

4 Undersök prostatakörteln, som kommer att ligga längs den främre anal väggen. Flytta fingret i en cirkel rörelse för att få en känsla av storlek, form och konsistens av prostatakörteln.

5 långsamt bort fingret från analöppningen. Om du också utför en rektal examen, kan du spara handsken för fekal utvärdering. Om inte, så kan kasta handsken.

Tips

  • Det hjälper till patientens tillstånd om du pratar igenom varje steg du tar och förklara vad du gör och varför du gör det.
  • Även om det är säkert möjligt för någon att utföra en prostata examen, bör det göras av sjukvårdspersonal. Du måste ha medicinsk utbildning för att förstå vad en frisk prostata ska se ut och kunna tolka resultaten. Annars kan testet inte vara det verktyg den var avsedd att vara.