XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Har Gluten Känslighet Orsak artros smärta?

Glutenkänslighet och intolerans resulterar i en mängd olika symptom. Artros smärta, osteoartrit och reumatoid artrit, och generaliserade ben och ledvärk kan vara symtom på en glutenintolerans eller känslighet. En glutenfri kost förbättrar dessa symtom om du reagerar på gluten i kosten, men du bör tala med din läkare innan du ändrar din kost.

Artrit

Det finns två distinkta och orelaterade typer av artrit. Reumatoid artrit är en autoimmun sjukdom som orsakar smärtsam ledinflammation och svullnad. Artros är inte en autoimmun sjukdom och orsakas av nedbrytning av brosk i leden. System orsaker kan bidra till svullnad och inflammation som orsakas av artros. Både reumatoid och artros kan påverkas av mat intolerans, inklusive glutenintolerans eller celiaki, och icke-celiaki glutenkänslighet.

Celiaki

Celiaki, eller glutenintolerans, är en autoimmun sjukdom som påverkar tunntarmen. Gluten utlöser ett immunsvar som förstör villi kantar tunntarmen, vilket resulterar i ett brett spektrum av hälsoproblem. Symptomen på celiaki kan härma artritiska tillstånd eller kan förvärra existerande reumatoid eller osteoartrit. Om du har reumatoid artrit, du löper större risk för celiaki och bör testas för sjukdomen.

glutenkänslighet

Om du har någon typ av artrit, kan du vara känslig för gluten, även om du inte har celiaki. En kost fri från gluten kan förbättra din hälsa om du har reumatoid artrit, enligt en studie från 2008 publicerades i tidskriften "Arthritis Research och terapi." Dr Mark Hyman, Editor-in-Chief av alternativa terapier inom hälsa och medicin, rapporterar att upp till 30 procent av befolkningen kan ha en viss grad av glutenkänslighet som kan bidra till inflammation för patienter med artros. Det finns ingen definitiv test för annan känslighet än en utslagningdiet.

Testning och Diet

Test för celiaki innebär blodprov för IgG och IgA anti-gliadin antikroppar samt biopsier för att avgöra om du har skador på villi kantar tunntarmen. Dessa antikroppar produceras som svar på vete och andra källor för gluten och kan tyda på celiaki. Om du har antikroppar men saknar skador på tarmen, har du glutenkänslighet och bär genen för celiaki. Du kan dock ha en känslighet som förvärrar artros smärta eller orsakar symptom som liknar artrit utan bär genen eller antikroppar.