XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Hur man ska äta baljväxter


Linser, bönor och jordnötter är alla baljväxter. De odlas på vinstockar eller buskar och finns färska, frysta, konserverade och torkade. Baljväxter är inte bara låg fetthalt, de är också hög halt av protein, vitaminer, mineraler och fibrer och därför lätt att integrera i en hälsosam diet. Det finns många olika sätt att få din dagliga dos av denna super mat.

Instruktioner

1 Top någon sallad med konserverade bönor för extra protein och fiber. Konserverade bönor är förkokt och bör tömmas och sköljas innan ätit. Värma upp dem om så önskas, i lite vatten eller tomatsås.

2 Blöt torra bönor och ärtor i vatten under 24 timmar för att knubbig upp dem. Införliva dem i soppor, grytor och stuvningar.

3 dricka sojamjölk, som är gjord av sojabönor, eller häll den över spannmål i stället för vanlig mjölk.

4 Ersätt kött med tempeh. Tempeh är tillverkad av jästa sojabönor och är en stapelvara i många vegetariska rätter. Sojabönor är en komplett källa till protein eftersom de har aminosyror precis som kött.

5 Blanda bönor, ost och salsa i en mikrovågsugn spara skål. Mikrovågsugn blandningen tills osten smälter och använda det som ett dopp för flis.

6 Blend kokta kikärter med 2 msk. citronsaft, 1 msk. olivolja och 2 msk. vanlig yoghurt i en matberedare tills en tjock blandning bildas. Överför blandningen till en skål och tillsätt en nypa torkad timjan, oregano och basilika och en klyfta krossad vitlök. Tillsätt salt efter smak och sprida hummus på smörgåsar. Hummus kan ersätta majonnäs och kan också användas som ett dopp.

7 Ät edamame eller soja nötter som ett hälsosamt mellanmål mellan måltiderna i stället för ohälsosamma alternativ såsom chips eller godis.

Tips

  • Efter tillagning baljväxter i vatten, ta bort dem från värmekällan och låt dem i blöt i vatten i minst en timme. Ju längre de blöta mindre gas kommer de att producera.