XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

ACL tårar är en vanlig idrottsskada där ACL ligament i knät skadas från att överansträngda. I de flesta fall ACL tårar när en idrottsman svänger eller gör en snabb rörelse som vrider knäet. Skador kan också vara resultatet av kollisioner eller landning olyckligt efter hoppa. Ligamentet förblir typiskt löst efter tår, ofta kräver operation för att reparera skadan. Att komma tillbaka till idrott efter en främre korsbandsskada är en utmanande process. För de flesta idrottare återhämta sig från operationen, är en trefas rehabiliteringsprogram nödvändigt.

Instruktioner

Fas 1

1 Startfas en en dag eller så efter operationen. Denna fas kommer att pågå i ungefär åtta veckor. Kontrollera smärtan och svullnaden genom att ta Ibuprofen och isbildning knäet var tre timmar varje dag.

2 Arbetet med en sjukgymnast och på egen hand efter den första svullnaden har lagt sig att återta en del rörelseomfång. Det är viktigt att få din ACL vana att mjuka rörelser när du börjar att återhämta sig.

3 Sitt på kanten av en bänk med fötterna planterade på marken och knäna böjda. Sakta höja din skadade benet med hjälp av musklerna i ditt knä för att räta ut benet. Håll uträtade läget i tre sekunder innan försiktigt sänka dina ben. Utför 20 repetitioner av denna övning att starta och gradvis öka antalet som din rörelseomfång förbättras.

fas 2

4 Fortsätt rehabilitering med fas 2. Denna fas varar vanligtvis omkring tre månader efter operationen. Du kommer att utföra stärkande övningar under överinseende av en sjukgymnast och på egen hand.

5 Använd en elastisk terapi band att stärka ACL. Bind ena änden av bandet till basen av din träning bänk. Gör en ögla vid den andra änden och linda den runt foten på din skadade benet. Sitta i samma position som du gjorde för rörelseomfång motion.

6 Höj benet långsamt uträtning det och hålla den upphöjda positionen i tre sekunder innan du sänker den. Utför 20 repetitioner för att starta och öka intensiteten som du och din terapeut vill. Detta är samma övning som du använde för rörelseomfång, men nu arbetar på att stärka ligament genom motståndet från det elastiska terapiband.

7 Gå vidare till en balans och stabilitet borra när du är bekväm. Stå på din skadade benet, bockning andra benet upp på knä och sträcker händerna till sidorna för balans. Långsamt huka ner, böja på knäet tills du är nästan i en sittande ställning. Hålla balansen i detta hopkrupen ställning i tre sekunder innan du trycker upp med knäet till den ursprungliga upprätt läge. Utför 10 knäböj att starta, stadigt öka antalet som du vinna styrka under loppet av din rehabilitering.

8 Hålla balansen i detta hopkrupen ställning i tre sekunder innan du trycker upp med knäet till den ursprungliga upprätt läge. Utför 10 knäböj att starta, stadigt öka antalet som du vinna styrka under loppet av din rehabilitering.

fas 3

9 Avsluta återställningsprocessen med fas 3, kan det sista steget innan du återvänder till fullskale sportaktiviteter. Ha tålamod och försöka att inte driva själv för hårt när du kommer in de sista veckorna innan du kan återuppta spela sport som du gjorde innan skadan.

10 Få din ACL vana vid ansträngande rörelser genom att rida en stillastående cykel tre till fem gånger i veckan i minst 30 minuter per träningspass. Gradvis öka takten och graden av din stationära träningspass som du blir mer bekväm. Rida en stillastående cykel kommer att förbättra din kondition och benstyrka med minsta möjliga obehag och påverkan på ligamenten i knät.

11 Arbetet med en sport skada terapeut eller tränare att utforma övningar som kommer att simulera andra atletiska rörelser som är lämpliga för din sport. Detta kan inkludera lätt jogging, shuttle körs, hoppa rep, sport stegövningar eller andra borrar i samband med sport du återvänder till.

12 Begränsa din sport-relaterade övningar för att träningspass varannan dag. Du vill inte att arbeta din ACL för hårt i slutskedet av återhämtning. Ge dig själv en dag mellan träning för att vila.

13 Lägga is på knät efter varje träningspass. Du kan förvänta dig viss svullnad när du återvänder till intensiv fysisk aktivitet, till och med månader efter ACL kirurgi. Applicera en kylklamp i 20 minuter efter avslutad dina övningar. Detta kommer att bidra till att minska inflammation och obehag.

Tips

  • Bära ett knä stödbandage om du inte är säker på stabiliteten i din ACL när du återvänder till sport. En knästöd kan bidra till att förhindra ditt knä från att ge ut och ge lite extra skydd mot stötar och blåmärken när du spelar.
  • Inte rusa tillbaka till idrott för tidigt efter ACL kirurgi. Rådgör med din läkare, sjukgymnast och tränare innan du spelar för att se till knät är lämplig för handling. Vissa idrottare försöker spela för tidigt, vilket leder till smärtsam inflammation eller en upprepning skada. ACL skador är allvarliga och kan lämna permanenta skador som kan hålla dig borta från sport för evigt, så ge dig själv tid att återhämta sig helt.