XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Strokesymtom i axeln

Strokes påverkar miljontals människor över hela världen, ofta med varaktiga fysiska effekter. Enligt det nationella institutet för neurologiska sjukdomar och stroke, eller NINDS, är stroke den vanligaste orsaken till handikapp hos vuxna i USA. Även varje fall är olika, många människor har strokesymtom i axeln som kan pågå i månader, år eller mer.

Svaghet

När en stroke uppstår i hjärnan, påverkar ofta det de områden som är ansvarig för rörelse. Stroke orsaka vanligen svaghet eller förlamning på ena sidan av kroppen, inklusive axeln. Typiskt, stroke påverka rörelsen på den motsatta sidan av kroppen, vilket innebär en stroke som sker i den högra hjärnhalvan kan orsaka vänster axel svaghet och vice versa. Nivån på svaghet beror på slaget läge och svårighetsgrad: En person kan ha minimal svårighet att lyfta axeln eller att axeln kan vara helt slapp och orörliga.

subluxation

Subluxation är termen för en axel som hänger ut ur sitt uttag. När axel musklerna är svaga, inte chefen för humerus inte sitta helt upp i sitt uttag. Lämnas utan stöd, hänger armen ner och lämnar ett synligt mellanrum där axeln bör vara. Terapeuter beskriver ofta graden av subluxation i termer av "fingrar", som anger hur många fingerbredder passar in i det synliga gap. Subluxation kan vara mycket obehagligt, och kan underlättas genom att stödja axeln på ett bord eller i en speciell sele.

Smärta

Enligt National Stroke Association, är vanlig smärta efter stroke och ofta kände i axeln. Denna smärta kan komma på ungefär samtidigt som stroke, och kan orsakas av subluxation eller muskelspasmer. För vissa kan skuldra inte visas för flera veckor eller månader efter deras stroke. NINDS tillägger att skuldra efter en stroke kan också vara resultatet av skador på vissa områden av hjärnan.

minskade Sensation

Efter en stroke, vissa människor förlorar känslan i en del av kroppen, inklusive axeln. Ena axeln kan vara mindre känslig för lätt beröring eller djupt tryck än den andra. Förutom minskad känsel, kan du också förlora något som kallas proprioception, eller kroppens inre medvetenhet om sin position. En person med dålig proprioception kanske inte kunna känna vilken position hans axel i utan att titta på det.

dålig samordning

Axel samordning kan vara ett problem hos patienter som har haft en stroke. Detta kallas samordning brutto motor. En person med minskad samordning axeln kan ha tillräcklig styrka för att nå för ett objekt, men kan verka klumpig medan du gör det. Hon kan också över- eller under skjuta när man försöker nå. Axel rörelser kan också vara långsammare än vanligt.