XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Vikten av att äta potatis

Människor har ätit potatis sedan minst 500 f.Kr., enligt Vad Cooking Amerika. Under de senaste åren har potatis bedömts vara ett "gödning" mat på grund av sin färg, grupperade med livsmedel som vitt bröd och vit pasta. Detta kan bero på att de flesta amerikaner äter sin potatis i sin franska stekt formen. Men en potatis i sitt naturliga tillstånd är mycket näringsrik och hälsosam tillägg till din diet.

Energikälla

Potatisen är en viktig energikälla. De flesta av de kalorier i potatisen kommer från dess kolhydratinnehåll, nästan 90 procent. Även om du kan undvika kolhydrater eftersom du associerar dem med viktökning, de är kroppens föredragna energikälla. I själva verket, hälsosam kost riktlinjer rekommenderar 45 till 65 procent av kalorierna kommer från kolhydrater för att stödja dina dagliga energibehov.

Källa till Fiber

Inklusive potatis i din kost kan också hjälpa dig att nå dina fiber behov. Medan de flesta av fiber i potatis finns i köttet kan äta huden bidra till att öka ditt totala intag. En 1-kopp servering av en bakad potatis med huden innehåller 2,6 g fiber, och utan hud, innehåller 1,8 g. Fibern i potatisen hjälper till att kontrollera hunger, förbättrar tarmfunktionen och främjar hjärthälsa. Kvinnor behöver 21 till 25 g fiber per dag, och män, 30 till 38 g per dag.

Bra källa för kalium

Potatis är en bra källa av kalium. En 1-kopp servering av bakad potatis med köttet innehåller 652 mg kalium, möta 18 procent av ditt dagliga värdet. Kalium är ett mineral som stöd i vätske- och elektrolytbalansen. Det kan också bidra till att förbättra blodtryck. American Heart Association säger inklusive mer kalium-rika livsmedel i kosten motverkar effekterna av natrium, hjälper till att sänka blodtrycket, och rekommenderar friska människor strävar efter 4700 mg kalium per dag. Det är viktigt att notera att höga kalium livsmedel rekommenderas inte om du har en historia av njursjukdom eller höga blodnivåer av kalium. Tala med din läkare om du är orolig kalium i kosten.

Högt i C-vitamin

Potatis är höga på vitamin C. En 1-kopp servering av en bakad potatis med huden innehåller 11,8 mg C-vitamin, som uppfyller 20 procent av ditt dagliga värdet. C-vitamin är ett viktigt näringsämne som behövs för en god hälsa. Det krävs för syntesen av kollagen, ett protein som är nödvändigt för sårläkning. C-vitamin är också en viktig antioxidant som skyddar cellerna från oxidation och minska risken för hjärtsjukdomar och cancer. Tillräckliga intag av C-vitamin stöder också tillväxt och utveckling och immunförsvar.