XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Portlak, en grön lummig grönsaker hemma i Indien med en smakprofil som ofta beskrivs som lemony och tårta, växer över hela USA. Portlak (portlak) visas historiskt i Medelhavet och asiatiska matlagning, och som en behandling för brännskador, tarmbesvär och huvudvärk. På grund av sin aggressiva tillväxt, vissa trädgårdsmästare tänker på portlak som en besvärande ogräs i stället för en gröda, men framväxande forskning tyder storskalig odling av portlak kan gynna västerländska kost.

Näringsvärde

Näringsmässigt tät portlak ger högt näringsvärde för få kalorier - 16, för att vara exakt, i en 3-kopp servering. Vitaminer som finns i portlak inkluderar folater, niacin, pantotensyra, pyridoxin, riboflavin och tiamin. En serveringsfat upp 23 procent av en vuxens dagsbehovet av vitamin C och främjar ögonhälsa genom att ge 44 procent av USDA: s rekommenderade Dietary Allowance av vitamin A. I likhet med spenat, portlak fungerar också som en utmärkt källa till järn och magnesium och en bra källa av kalium och kalcium.

Hälsofördelar

Detta saftiga ört mest framträdande hälsa egendom kommer från dess omega-3 fettsyran (alfa-linolensyra) innehåll. Enligt "Journal of American College of Nutrition," en portion av portlak innehåller 300 till 400 mg av alfa-linolensyra - fyra gånger så mycket som obehandlad spenat och dubbelt så mycket i grönkål. Mer särskilt, det är en källa till EPA, långkedjiga omega-3 fettsyror allmänt känd som fiskolja. Med mycket få växtkällor av EPA, blir portlak ännu mer värdefull ur hälsosynpunkt, eftersom fettsyran kan minska risken att utveckla inflammatoriska tillstånd såsom hjärtsjukdomar, artrit, åldersrelaterad makuladegeneration och även Alzheimers.

kulinariska användningar

I Asien och europeiska kulturer, kockar använder portlak som en stapelvara grönsak. Ätas råa i sallader, smörgåsar eller wraps, portlak tar också platsen för spenat i soppor, grytor, omeletter och dips. Du kan stek bladen med räkor eller kyckling, men experter varnar blir slemmig om överkokt. Som med alla produkter, tvätta stjälkar och blad noggrant för att avlägsna eventuella rester av bekämpningsmedel.

platser

Detta näringskraftpaket ört växer vanligen i naturen. Du kan också köpa den på torghandel, co-op dagligvaruhandeln och små naturliga livsmedel butiker. Du hittar ekologiskt utsäde på plantskolor och online-återförsäljare, om du vill börja växa din egen portlak hemma.

receptidéer

Upptäcka enastående smak och konsistens av rå portlak genom att kombinera den i en sallad med babyspenat, körsbärstomater, olivolja och färsk citronsaft. Lägg till lite magert protein som grillad kycklingbröst, stekt tonfisk eller garbanzo bönor, och fylla på med nytt hackade örter att avsluta måltiden. Du kan prova kokta portlak genom omrörning i din favorit pasta sås. Nutrition och hälsoexperter uppmuntra brett konsumenterna att öka sin konsumtion av omega-3-fettsyror från växter och fisk oljekällor, och med portlak i din kost låter dig göra just det.