XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Plantar vårtor är vårtor som visas på den enda, hälen eller trampdynan. Den orsakas av humant papillomvirus (HPV) och på grund av sitt läge kan bli irriterad och smärtsamt varje steg sätter press på vårtan. Detta kan orsaka att den kan växa djupare in i huden och till sin smärta och gör det svårare att behandla. Under hela behandlingen, kan en mängd olika åtgärder användas för att lindra smärta.

Smärtlindring

Det första steget i att lindra smärta i samband med plantar vårtor är att minska den mängd tryck som placeras på vårta själv. Linda drabbade foten med gasbinda eller bär mycket mjuka, vadderade innersulor i skorna kan lindra övertryck släpps ut på vårta. Dessutom kan blötläggning vårtan i varmt vatten mjuka upp callus som täcker det, så att den på ett effektivt sätt "andas" och gör att gå på det mindre smärtsamt.

Behandling

De flesta behandlingsmetoder --- såsom kryoterapi (frysning) och diatermi (bränna) --- är effektiva på att ta bort vårtan helt, även om de kan vara smärtsamt och har potentialen att orsaka smärtsamma biverkningar såsom blåsor. En av de minst smärtsamma metoder för att samtidigt ta bort vårtor och minska smärta är genom användning av over-the-counter läkemedel kuddar som innehåller salicylsyra. Dessa kuddar fungerar genom att dämpa vårtan och minska trycket som är placeras direkt på det, samtidigt medicinera det.

Salicylsyra fungerar genom att exponera viruset genom den gradvisa uppmjukning av callus täcker vårtan. Detta gör att huden, som kommer att bli vit och mycket mjuk, som skall gnidas bort. Även effektiv, gör salicylsyra har potential att förstöra frisk hud också, så kuddarna läkemedel bör skäras ner för att passa vårtan innan applicering av dynan.

I slutändan är dock det enda sättet att på ett effektivt sätt eliminera Fotvårta smärta för att ta bort vårtor helt, särskilt om smärtan är svår. Upprepad behandling av salicylsyra kan fungera, såsom kan de andra metoderna som nämnts ovan. Oberoende av vilket alternativ du väljer, bör dock diskuteras med en läkare för att avgöra eventuella biverkningar och nivåerna av smärta som arbetar med var och en.

Förebyggande

Det bästa sättet att undvika plantar vårtor är att förhindra varje möjlighet till HPV-viruset från att komma in ditt system. Detta innebär korrekt bandage och vård av alla snitt, skrapa eller annan skada på foten, liksom bär sandaler när du använder en offentlig dusch. Detta kan också hjälpa dig att undvika fotsvamp, även känd som fotsvamp. Foten bör alltid hållas ren och torr och undvika att plocka på eller röra vårtan, eftersom detta kommer att minska risken för att viruset sprider sig till andra och även sig själv. Om du måste röra vårtan, vara noga med att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten.