XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Om du tittar på tv eller lyssna på radio, har du säkert hört talas om kortisol och effekterna av höga kortisolnivåer i kroppen. Men du kan också ha låga kortisolnivåer, som kan vara farliga och orsaka extrema obehag.

om kortisol

Kortisol är ett hormon som naturligt frigörs i kroppen. Det utsöndras av binjurebarken som svar på ACTH, adrenal kortikalt stimulerande hormon, som produceras i hypofysen. En frisk kortisol nivå är viktigt eftersom kortisol hjälper till att hålla inflammation under kontroll, stöder immunsystemet, och reglerar blodsockret och energinivåer.

Normala kortisolnivåer

Nivåer av kortisol varierar under dagen. Till exempel, normala nivåer för vuxna varierar från 5 till 23 mikrogram per deciliter på morgonen och 3-13 mikrogram / dL av eftermiddagen. Ett barns normala nivåer är 3-21 mcg / dL på morgonen och 3 till 10 mikrogram / dL på eftermiddagen.

Blodprover kommer att hjälpa en läkare bekräfta kortisolnivåer. Vissa läkare kommer att möjliggöra en liten avvikelse på endera sidan av dessa nummer.

symptom

Det vanligaste symtomet på låga kortisolnivåer är kronisk trötthet. Dessutom är vissa människor upplever extrem retlighet, en oförmåga att fokusera eller hantera stress, huvudvärk, brist på tålamod, panikattacker och även instabila blodsocker. Den extrem trötthet är ofta vad ger människor till doktorn för att ta reda på vad som är fel.

orsaker

Orsaken till låga kortisolnivåer varierar från person till person. Den vanligaste orsaken är Addisons sjukdom, som påverkar binjurarna. Immunsystemet, skallskador och infektioner kan skada binjurarna, vilket leder till utveckling av Addisons sjukdom.

I sällsynta fall, kan låga nivåer av kortisol orsakas av inre blödningar. Känd som Sheehan syndrom, orsakar detta kroppen att gå in i chock, vilket resulterar i skador på hypofysen. Detta innebär välbehövlig ACTH i inte utsöndras och kroppen inte producerar tillräckligt med kortisol.

Låga kortisolnivåer också har kopplats till en skadad hypofysen.

Behandling och support

Behandling av låga kortisolnivåer beror på orsaken. I vissa fall kommer blodförlust behandlas med en infusion och problemet kommer att korrigera sig självt. I andra fall kommer läkare ordinera läkemedel för att öka produktionen av ACTH, vilket ökar kortisolnivåer.

Du kan bidra till att stödja friska kortisolproduktion genom att stödja adrenal systemet. En komplett vitamin- och mineraltillskott tas varje dag kommer att hjälpa. Dessutom kan du ta en Mag-C kapsel tre gånger om dagen, och vitamin B5 och B6 en gång om dagen.