XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Betor och Östrogen

Betor, eller beta vulgaris L., är en lila-röd rotfrukt. Tidiga civilisationer i kust Europa och Afrika växte ursprungligen anläggning för sina lummiga toppar; det så småningom odlas i en rotfrukt. Betsorter inkluderar spenat rödbetor, mangold och sockerbetor, som görs i strösocker. Rödbetor, liksom många andra grönsaker, innehåller fytoöstrogen, som kan ha östrogenliknande effekter på kroppen.

Östrogen

Östrogen är en term som hänvisar till en samling av kemiskt liknande hormoner. Både män och kvinnor har östrogen, men det är inte klart vilken roll östrogen spelar hos män. Hos kvinnor är östrogen ansvarig för tillväxt och utveckling av kvinnliga könsorgan och reproduktion. Specifikt orsakar östrogen tillväxten av livmoderslemhinnan i den första delen av menstruationscykeln, liksom förändringar i brösten under tonåren och graviditet. Östrogen är också viktigt för att hjälpa reglera andra metaboliska processer.

fytoöstrogen

Fytoöstrogener är en grupp av hormoner som finns i växter som kan agera som östrogen. Även östrogen är viktigt, kan för mycket östrogen orsaka hälsoproblem, bland annat bröstcancer. Fytoöstrogener kan härma eller blockera östrogen effekt. Det verkar som att fytoöstrogener agera som östrogen i låga doser men blockera det vid högre doser. Över 300 livsmedel, enligt Cornell University, innehåller fytoöstrogener. De flesta livsmedels fytoöstrogener kommer från baljväxter, bönor eller fiberrik mat. Andra källor är mejeri, djurkött, ägg och vissa frukter och grönsaker. Rödbetor göra innehåller fytoöstrogener.

Forskning

Rollen av fytoöstrogener på hälsan är inte klart. En studie som publicerades i "In Vitro Cellulär och utvecklingsbiologi - Animal" under 2012 tittat på östrogenliknande effekter av en sockerbeta biprodukt på kor på en mjölkgård. Forskare granskade estrogenverkan av pellet betmassa och hela sockerbetor. Forskarna fann att alla pellets hade några östrogena aktivitet. Korna hade också högre blod östradiolnivåer, vilket kan påverka fortplantningen. Men endast denna studie tittat på kor, så effekten på betor och människans fortplantning är inte känd.

Hälsofördelar Beets

Rödbetor är en frisk grönsak, som innehåller ett antal viktiga vitaminer och mineraler. De är rik på järn, tillsammans med andra viktiga mineraler såsom natrium, magnesium, kalcium och fosfor. Rödbetor är en fiber mat, med folsyra, niacin, vitamin A och vitamin C. rödbetor är också låg i kalorier och innehåller inga trans eller mättat fett. Även rödbetor innehåller fytoöstrogener, erbjuder denna grönsak några skyddande fördelar mot tjocktarmscancer och hjärtsjukdomar, enligt en artikel på Yahoo Voices 2008.