XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Lakritsrot & amp; hosta

Lakritsrot har använts i århundraden för att lugna och lindra hosta och diverse andra krämpor som påverkar andnings och matsmältningskanalen. Den söta ört gör ett utmärkt te som lindrar kittlande och klåda i halsen och övre bröstet som ofta är den utlösande faktorn för hosta. Lakritsrot kan ge betydande biverkningar, så använd den endast under överinseende av din hälsa läkare.

användningar

Lakritsrot, eller Glycyrrhiza glabra, innehåller ämnen som gör det mer än 50 gånger sötare än socker, honung och andra naturliga sötningsmedel. Traditionellt används för att lindra förkylningar, halsont, hosta och matsmältnings upprör. Det fungerar som ett lenande medel, vilket innebär att det rockar halsen med en tunn film av algblomningen, eller slemhinnor, skydda känsliga vävnader. Dessutom används det som en slemlösande för att rensa trängsel från lungorna och luftrören och bidra upp slem.

Bieffekter

Hela lakritsrot kan ge allvarliga biverkningar, såsom att höja blodtrycket. Forskare har skapat ett ämne som kallas DGL, eller deglycyrrhzinated lakrits, som inte skapar dessa farliga biverkningar och ofta används för att behandla matsmältningsstörningar. Emellertid är hela lakritsrot fortfarande används för att behandla hosta och övre luft krämpor. Om du använder hela lakritsrot för behandling av hosta, se till att rådfråga din hälsa läkare innan du gör så, speciellt om du har högt blodtryck eller ta medicin som påverkar blodtrycket och hjärt.

Örtte

Lakritsrot har varit en traditionell botemedel mot halsont, förkylning, hosta och bronkit, vilket gör det särskilt effektivt då det upparbetas till en örtte. Placera bara en tsk. torkad ört i 2 dl vatten och koka i 5 minuter. Ta blandningen från värmen och låt det brant ytterligare 5 till 10 minuter till den styrka du vill. Sila ut örter och dricka. Det är söt och inte behöver extra tillsatt socker. Lägg inte till mjölk eller grädde. Drick te klart att lugna bort ont i halsen och stoppa en kittling orsakar en hosta. Om du vill kan du köpa premade lakritsrot tepåsar i hälsokostaffär.

försiktighetsåtgärder

Förutom att höja blodtrycket, stora mängder av hela lakritsrot med glycyrrhizin - mer än 20 g per dag - kan öka blodnivåerna av aldosteron, ett hormon baserad i binjurebarken som kan orsaka huvudvärk, hjärt-kärlproblem och njursjukdomar . Det kan också orsaka hjärtattack, svullnad i benen och vätskeansamling i hela kroppen. Även små mängder i människor som är känsliga eller har hjärt- eller njursjukdom kan orsaka domningar eller muskelsmärta i armar och ben. Ta inte någon form av lakritsrot om du har hjärtsjukdom, högt blodtryck, diabetes, njur- eller leversjukdom. Ge inte lakritsrot till barn.