XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Endometrieablation har inte kopplats till tidig eller för tidig menopaus. Detta förfarande eliminerar livmoderslemhinnan med hjälp av olika metoder, inklusive laser, radiovågor, mikrovågor och elektricitet. Det görs för att stoppa tung, långvarig vaginal blödning som ibland inträffar efter förlossningen eller på grund av ett tillstånd som kallas endometrios. Operationen leder vanligtvis till sterilitet utan används för att förhindra en hysterektomi, ett förfarande som tar bort livmodern.

Tidig och tidig menopaus

Läkarkåren definierar tidig menopaus som när det sker innan en kvinna vänder 45. tidig menopaus uppstår när processen börjar innan en kvinna vänder 40. Enligt International tidig ovariesvikt Association, mellan en och fyra procent av alla kvinnor mellan 15 och 40 påverkas av för tidig menopaus.

Orsaker till för tidig och för tidig menopaus

Orsakerna till tidig och tidig menopaus har inte etablerat. Genetiska tillstånd som Turner och Swyer syndrom tillsammans med enzymdefekter, kemoterapi, autoimmuna sjukdomar, sköldkörtelproblem, diabetes, anemi, virusinfektion och mer kan alla leda till för tidig ovariesvikt.

endometrieablation

Endometrieablation orsakar sterilitet, men det inte orsaka symptom på klimakteriet. Förfarandet påverkar endast livmoderslemhinnan, men klimakteriet orsakas av en utarmning av ägg som är lagrade i äggstockarna, antingen på grund av naturliga processer eller någon sorts dysfunktion. Ablation funktioner genom att orsaka ärrbildning på livmoderslemhinnan, vilket förhindrar ytterligare blödning. Steriliteten som följer ablationsproceduren orsakas av förstörelsen av livmoderslemhinnan, vilket gör den normala implantation av omöjliga ägg. Proceduren kan utföras under antingen lokal eller allmän anestesi.

Återhämtning från endometrieablation

Återhämtning från endometrieablation tar vanligtvis mellan fyra dagar och två veckor, och det finns få sekundära komplikationer att beröras med. Biverkningar omedelbart efter operationen kan omfatta kramper, huvudvärk, utsläpp och vaginal blödning. Även om det orsakar sterilitet, inte orsakar klimakteriet eller sekundära biverkningar av detta tillstånd. Enligt en post i den femte upplagan av "Comprehensive Gynecology," ungefär hälften av alla kvinnor som genomgår endometrieablation slutar med perioder, vilket kan tyckas klimakteriet.

Alternativ till endometrieablation

Om endometrieablation inte är möjlig, kan en hysterektomi behandla liknande villkor. Detta innebär avlägsnande av livmodern och i många situationer livmoderhalsen, äggledarna och äggstockarna. Denna operation är mycket mer invasiv än ablation och har en total återhämtningstid på mellan en och två månader. Det finns också läkemedelsbehandlingar tillgängliga som kan minska eller stoppa vaginal blödning utan kirurgi.