XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Sojamjölk och nackdelar

Om du är allergisk mot mjölkprodukter, laktosintolerant eller om du bara inte galen om smaken av mejerimjölk, nå för sojamjölk som ett jämförbart alternativ. Det har i allmänhet en längre hållbarhetstid än mejerimjölk, och vissa typer av paketerade sojamjölk kan förvaras i rumstemperatur i flera månader, vilket hjälper till att eliminera avfall som orsakas av livsmedel förstörs. Sojamjölk har också ett antal närings fördelar, även om vissa sorter av sojamjölk kommer lastat med socker, vilket kan innebära en hälsorisk.

Högvärdigt protein

Inkludera sojamjölk i din kost som en källa till protein. Till skillnad från de flesta vegetabiliska proteiner - som innehåller en del, men inte alla, av aminosyrorna du behöver i din kost - soja innehåller alla nio essentiella aminosyror. Din kropp monterar dessa aminosyror till nya proteiner, inklusive antikroppar viktiga för immunsystemets funktion, strukturella proteiner som håller dina vävnader tillsammans, och enzymer som hjälper dina celler producerar energi. Varje kopp osötad, sojamjölk ger 7 gram protein.

Kalcium och järn

Dricka sojamjölk hjälper också öka din kalcium och järn. Din kropp är beroende av kalcium från kosten för att bibehålla tät och stark benvävnad. Utan den, drar kroppen på dina ben som en källa till kalcium, vilket minskar din bentätheten över tiden. En kopp osötad sojamjölk har en halt av 299 milligram, vilket bidrar 30 procent mot din rekommenderade dagliga kalciumintaget kalcium. Järnet i sojamjölk hjälper dina röda blodkärlen fungerar korrekt, hjälper se till att alla vävnader i hela kroppen får syre de behöver. Varje portion av sojamjölk ger 1,1 milligram järn - 14 och 6 procent av de dagliga järnintag som rekommenderas för män och kvinnor, respektive.

Riboflavin och vitamin B-12

Sojamjölk hjälper dig också konsumera B-komplex vitaminer, och fungerar som en särskilt rik källa av riboflavin, eller vitamin B-2, och vitamin B-12. Att få tillräckligt med vitamin B-12 i din kost hjälper dina celler producerar DNA, aids i röda blodkroppar funktion och håller dina nerver friska. En servering av sojamjölk ger 3 mikrogram vitamin B-12, mer än 2,4 mikrogram du behöver varje dag. Den riboflavin i sojamjölk hjälper dina celler producerar energi, och det skyddar också ditt DNA från skador. Dricka en kopp sojamjölk ökar din riboflavin med 0,51 milligram - 39 procent av det rekommenderade dagliga intaget för män och 46 procent för kvinnor.

Nackdelar: skilja fakta från fiktion

Inte skygga inklusive sojamjölk i din kost ur en rädsla för soja - University of Maryland Medical Center konstaterar att soja livsmedel är säkra för de flesta människor. Undantagen är de som har soja allergier och nya bröstcancerpatienter. Eftersom sojaprodukter, inklusive sojamjölk, innehåller kemikalier med liknande struktur som östrogen, en kost rik på soja kan utgöra en hälsorisk om du nyligen har haft bröstcancer, som ibland är känsliga för östrogen. Som ett resultat, det behövs ytterligare forskning för att avgöra soja säkerhet efter bröstcancer.

Men vissa typer av sojamjölk har ett stort närings nackdel på grund av deras innehåll av tillsatt socker. Tillsatt socker öka din kalorier utan att erbjuda näringsvärde, och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Välj osötad sojamjölk för att minimera extra socker - den innehåller bara en gram naturligt förekommande socker och utan tillsats av socker. Choklad och vanilj smaksatt sojamjölk, däremot innehåller 18 och 6 gram tillsatt socker per portion, respektive.