XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Tuberkulos i tonåren

När bland de tio bästa mördare av förskolebarn, är tuberkulos nu en hanterbar sjukdom hos barn och tonåringar. De flesta tonåringar infekterade med tuberkulos kommer bara vet att de har det om ett hudtest kommer positiv baksida. I sällsynta fall kan tuberkulos orsaka ofta hosta, viktminskning, svettningar, svullna körtlar och dålig tillväxt. Ett besök med ditt barns läkare kan utesluta eller bekräfta en diagnos tuberkulos.

Riskfaktorer

Tonåringar som löper störst risk för att smittas tuberkulos inkluderar de vars immunsystem äventyras, som tonåringar som har HIV eller AIDS, enligt Centers for Disease Control. En tonåring som bor i eller besöker en plats där tuberkulos är vanligt, eller tonåringar som är i kontakt med människor som kan ha tuberkulos står också en ökad risk, enligt American Academy of Pediatrics. De bor i skyddsrum, ta emot undermålig sjukvård och tonåringar som använder droger är också större risk att smittas av tuberkulos, enligt MayoClinic.com.

om Tuberculosis

Nästan misstänks en tredjedel av världens befolkning att ha tuberkulos, enligt Boston barnsjukhus. Tuberkulos var sällsynt i USA fram till 1980-talet, när hiv och aids-infektioner orsakade tuberkulos att bli allt vanligare, enligt MayoClinic.com. Dess tendens att bli resistenta mot antibiotika är ett bekymmer för patienter och läkare. När smittade, kan en tonåring visar några symptom förrän flera år senare, enligt American Academy of Pediatrics. Lämnas obehandlad kan sjukdomen utvecklas, men när det behandlas, kan tonåringar brukar få öppenvård, enligt Kidshealth.

Prevention och vård

Det bästa sättet att förhindra infektion med tuberkulos är att hålla din tonåring borta från människor som är kända för att ha tuberkulos eller de som är i riskzonen för att ha det, enligt Kidshealth. En tonåring kan också ha tuberkulos, men inte visar symptom, ett tillstånd som kallas latent TB-infektion, enligt de Centers for Disease Control and Prevention. Få snabb behandling från din läkare om du tror att du har blivit utsatt för tuberkulos, för att hindra dig från att uppleva symptom på tuberkulos.

extra information

Om din tonåring har en latent TB-infektion, är han inte smittsam och kan inte sprida tillstånd till andra, enligt CDC. Ett besök med din tonåring läkare kan hjälpa föräldrar lära mer om tuberkulos, samt vilka behandlingsalternativ finns tillgängliga. Föräldrar bör aldrig försöka att behandla tuberkulos på egen hand. I sällsynta fall kan obehandlad tuberkulos vara dödlig.