XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Leaky Gut vs. glutenintolerans

Gluten är en typ av protein i spannmål som vete, råg, korn, havre, spelt, kamut och bulgur. Spannmål, pasta, bröd, kex och bakverk kan innehålla gluten om den är gjord med ett av dessa korn. Äta gluten kan göra dig sjuk om du har en glutenintolerans. Gluten i kosten kan också orsaka matsmältningsproblem som kallas läckande tarm syndrom. Detta villkor kan påverka dig på samma sätt som en glutenintolerans, men de två villkor är mycket olika.

Orsak

En onormal immunsystemet kännetecknar en glutenintolerans. Svaret kan bero på en genetisk disposition eller förvärvad efter tarmvävnadsskada. Immunsystemet släpper vävnadsantigener när du äter gluten. Dessa antigener är samma som bekämpar infektioner. Antigener kan orsaka tarminflammation. Tarminflammation är orsaken till läckande tarm syndrom. Detta vanlig sjukdom förekommer hos personer med tarm foder som är mer poröst än normalt. Fodret kan giftiga ämnen att passera genom tarmväggen in i blodomloppet. Gluten, mediciner och andra livsmedel kan bidra till inflammationen i läckande tarm syndrom.

symptom

Symptomen på läckande tarm syndrom och en glutenintolerans överlappning, men de är inte identiska. Förstoppning, diarré, gas, uppblåsthet, trötthet, irritabilitet och huvudvärk är symtom på båda villkoren. Ytterligare symptom kan skilja mellan de två tillstånden. Glutenintolerans kan också orsaka munsår, ledvärk, fet avföring, kräkningar, tillväxtfördröjning i barn, oförklarlig viktminskning och hudproblem. Emellertid kan läckande tarm syndromet orsaka dålig koncentration, minnesförlust och ansiktssvullnad i närvaro av starka lukter.

Behandling

Avstå från att äta gluten kan vara fördelaktigt om du har en glutenintolerans eller läckande tarm syndrom. Skär gluten ur kosten är det enda sättet att behandla en glutenintolerans. Gluten livsmedel irritera ditt system om du inte tål även om du inte får symtom varje gång. Eliminera triggers från din kost som orsakar inflammation också hjälper läckande tarm syndrom. Att anta en glutenfri kost tillsammans med undvikande av att ta medicin som aspirin, dricka alkohol och äta livsmedel med tillsats av socker och raffinerade stärkelse kan gynna läckande tarm syndrom eftersom att göra detta kan stärka din tarmväggen.

komplikationer

Glutenintolerans kan leda till ytterligare komplikationer om de lämnas obehandlade. Oförmågan att absorbera näringsämnen fullt på grund av tarmskada kan orsaka undernäring, som sedan kan leda till ytterligare problem. Glutenintolerans är kopplad till osteoporos, tarmcancer, kramper, nervskador och dermatit herpetiformis, som är en klåda, blåsbildning och brännande utslag. Läckande tarm syndrom kan också orsaka undernäring, men det ofta uppvisar andra sjukdomar i stället för att orsaka dem. Läckande tarm syndrom är förknippat med vissa typer av artrit, inflammatoriska och infektiösa tarmsjukdomar, akne, pankreas sjukdom och kronisk leversjukdom.