XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Kalciumoxalat kristaller är små kristaller som bildas när kalcium och oxalat eller kalcium och fosfat kombineras i urinen för att bilda ett olösligt komplex, som kallas en njursten, i urinblåsan. Njursten, en av de vanligaste urinvägsproblem i människor, kan också drabba hundar och katter. Enligt National Kidney och urologiska sjukdomar information clearingorganisationer, djur och människor äter kalcium, oxalat och fosfat som en normal del av deras diet, och normalt den kemiska sammansättningen av urin håller dessa kristaller bildas. Hos människor och djur som får njursten, olika faktorer ändra denna kemiska balansen.

Orsaker till njursten

Ärftlighet spelar en roll i njursten. Detta är särskilt tydligt hos hundar och katter eftersom vissa raser visa mer av en tendens att utveckla stenar än andra, enligt VeterinaryPartner.com. I människor, kost bidrar också till stenbildning hos dem som har en genetisk benägenhet att utveckla stenar. Urinvägsinfektioner, metabola sjukdomar, mediciner, vissa typer av kirurgi och vissa njursjukdomar bidrar också till sten utveckling, enligt National Kidney och urologiska sjukdomar information clearingorganisationer. Stenar gjorda av kalciumoxalatkristaller utvecklas i sur urin, medan stenar gjorda av kalciumfosfat utvecklas i alkalisk urin.

Njursten Symtom

Ofta, njursten förbli små nog att passera genom kroppen obemärkt. När en sten blir alltför stor, men det skapar en skarp smärta och kramp som kroppen försöker att flytta den genom urinvägarna. Kräkningar, illamående och blod i urinen kan följa med skarp smärta, enligt National Kidney och urologiska sjukdomar information clearingorganisationer. Katter och hundar visar tecken på njursten när de urinera ofta, i små mängder, och inte i sina vanliga platser, enligt Dog Health Guide. De kan också kräkas.

utvecklings~~POS=TRUNC Stones

Män utveckla stenar oftare än kvinnor. Hos människor, enligt National Urologic och njursjukdomar information clearingorganisationer, förekomsten av njursten ökar dramatiskt som män når 40-årsåldern och fortsätter att stiga in i deras 70-talet. För kvinnor, njure sten förekomst toppar i 50-årsåldern. När du har haft mer än en sten, har du en ökad risk att utveckla mer.

Njursten hos hundar och katter

Hanhundar, liksom manliga människor, har en mycket större benägenhet för att utveckla kalciumoxalat blåsstenar än honorna. Enligt veterinären Dr. Wendy Brooks med VeterinaryPartner.com, de raser som är mest sannolikt att få dessa njure eller stenar i urinblåsan är Dvärgschnauzer, lhasa apso, Yorkshire terrier, miniatyr pudlar, Shih Tzus och Bichon Frises. Katter kan bilda flera olika typer av kristaller som skapar stenar; emellertid, i enlighet med den Utah Veterinary Clinics hemsida, Himalaya katter är särskilt mottagliga för njursten gjorda av kalciumoxalat kristaller.

Undvika Njursten

Förr i tiden, läkare rådde folk som tenderade att utveckla stenar för att undvika kalciumrika livsmedel och mejeriprodukter. Enligt National Kidney och urologiska sjukdomar information clearingorganisationer har dock senare studier har visat att dessa livsmedel kan faktiskt bidra till att förebygga njursten. Dieter som är höga i animaliskt protein skapar surare urin, vilket bidrar till utvecklingen av kalciumoxalat stenar; så minskar kött, fisk och fågel i kosten rekommenderas. Dricka minst två liter vatten om dagen späder urinen och hjälper till att förhindra stenbildning, enligt UroStoneCenter.com.