XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Nackdelarna med Spenat Som en järntabletter

Järn är ett viktigt mineral som spelar en roll i många viktiga funktioner. Kvinnor, under år av menstruation, kräver mer järn än män: 18 mg jämfört med 8 mg för män. Efter klimakteriet minskar detta belopp till 8 mg för kvinnor. Ungefär två tredjedelar av järn i kroppen finns i ett protein som kallas hemoglobin, medan de återstående belopp som är knutna till myoglobin eller andra proteiner. Järn primära funktion är att transportera syre, men det är också delaktiga i vissa biokemiska reaktioner. Även om du kan oftast få tillräckligt med järn från kosten, vissa källor är bättre än andra.

Heme vs. nonheme Järn

Järn finns i två former: hem och nonheme. Heme järn, som härrör från hemoglobin, kommer från animaliska livsmedel. Nonheme järn, som fastnar myoglobin, kommer från vegetabiliska källor, förklarar Office of Kosttillskott. Kyckling, nötkött, ostron och kalkon är alla rika på heme järn, som är lättare absorberas och utnyttjas av kroppen. Spenat, samt havregryn, bönor och tofu, är rika på nonheme järn. Även om denna typ av järn är fortfarande fördelaktigt, inte din kropp inte använda den så effektivt.

Funktioner of Iron

Heme järn från hemoglobin hjälper till att leverera syre till vävnader och organ. Nonheme järn från myoglobin arbetar för att transportera syre till musklerna. Eftersom spenat ger endast nonheme järn, är en nackdel att du kan beröva dina vävnader och organ i järn som behövs för grundläggande funktioner. Järn är också viktigt att reglera celltillväxt och stödet i celldifferentiering. Komma bara nonheme järn från spenat i kosten kan leda till problem med celltillväxt.

Järnbrist

En annan nackdel med att förlita sig på endast spenat som ett järntillskott är att det kan orsaka en form av järnbrist, känd som anemi, eftersom det bara ger heme järn. När järndepåer i kroppen är uttömda, har du blek hud, känner dig svag och har ett nedsatt immunförsvar. Denna brist kan uppstå från otillräckligt intag av järnrik mat, kraftig blödning eller av dålig absorption. För att undvika en brist, omfattar livsmedel med heme järn i kosten.

upptaget av järn

Äta en varierad järnrik mat, inklusive spenat, är bara effektivt om du konsumerar rätt typer av livsmedel i kosten. Livsmedel som innehåller mycket C-vitamin, såsom jordgubbar, apelsiner, broccoli och röd paprika, hjälper kroppen absorbera järn. Koffeinhaltiga drycker kan orsaka matsmältningssystemet att snabbt utsöndra järn innan det blir en chans att absorbera det. Om spenat är en primär källa av järn för dig, inte har kaffe, te eller cola medan du äter den. Kalcium påverkar också hur effektivt kroppen absorberar järn. Spenat ger kalcium, i tillägg till järn. Din kropp får inte effektivt använda järn i spenat, eftersom kalcium kan motverka dess absorption.