XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Definiera Kolesterol Granulom

Kolesterol granulom, eller kolesterol cysta, är en godartad massa som innehåller brungul skräp med kolesterolkristaller och kännetecknas av långsam tillväxt. Dessa skador kan hittas i någon del av kroppen, men de uppstår ofta under hela tinningbenet av skallen, med petrous apex i innerörat är den vanligaste platsen.

symptom

Patienter som lider av kolesterol granulom närvarande med varierande symtom inklusive hörselnedsättning, yrsel, huvudvärk, tinnitus, ansiktsspasmer och dubbelseende. Närvaron av kolesterol granulom är ofta okänd tills dessa symptom undersöks vidare. Villkoret drabbar vanligtvis unga patienter medelålders ofta med en historia av kronisk otitis media, en infektion i mellanörat.

Diagnos

Kolesterol granulom diagnostiseras vanligen av en CT eller MR-undersökning. Ytterligare patologisk undersökning genomförs efter operationen. Granulom är sammansatta av brungul vätska som innehåller kolesterol kristaller, multikärnförsedda jätteceller, röda blodkroppar och nedbrytningsblodprodukter. Lesionen vanligen omgiven av fibrös bindväv och sköra blodkärl som är benägna att brista.

Prognos

Om den lämnas obehandlad, kommer kolesterol granulom i mellanörat leda till en mängd problem. Dessa inkluderar skador på känsliga strukturer i örat, vilket kan leda till hörselskador och problem med balansen, skador på ansiktsnerven, vilket kan orsaka förlamning; och eventuell spridning av smitta till hjärnan. Tyvärr har kolesterol granulom hög återfallsfrekvens.

Behandling

Behandling av kolesterol granulom innebär dränering och ventilation av cysta. Om emellertid granulom är särskilt stor och destruktiv, kan fullständigt avlägsnande vara nödvändigt. Det finns ett antal möjliga kirurgiska metoder, som är beroende på storleken av cysta, kompetensen hos kirurgen, och status för patienter hörsel. Det endoskopiska endonasal Approach (EEA) är en minimalt invasiv procedur som använder näsan som en korridor för att nå och avlägsna cysta. Med hjälp av näsan innebär att det inte finns några snitt i ansiktet eller huvudet och tekniken används för att bevara hörseln. Om patienten redan har drabbats av svår hörselnedsättning är cysta normalt läge med hjälp av ett snitt bakom örat.