XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Lyssna på ett hjärtslag kan göras på två sätt. Ett sätt är genom ett stetoskop eller annan lyssnar enhet (t ex en fetal Doppler används för att urskilja en bebis hjärtslag), och det andra sättet är genom egna öron. Ett stetoskop ger dig mest detalj, vilket är nödvändigt för att höra blåsljud eller andra avvikelser; men det är möjligt att höra hjärtslag utan hjälp av ett instrument.

Instruktioner

1 Inspektera stetoskopet att se till att slangen är fri från sprickor eller veck. Torka hörlurarna med en tuss.

2 Placera hörlurarna i öronen så att de passar tätt. Kurvan i varje hörsnäcka bör följa parallellt med kurvan av ytterörat, inte är vinkelrät mot det. Håll bröstet stycke änden av stetoskopet stadigt i handen. Om du kommer att placera stetoskopet direkt på huden, kan du gnuggar bröstet bit försiktigt för att värma det första.

3 Om du vill lyssna till hjärtat, placera bröststycket mot huden ca 2 inches ovanför och en halv tum till höger om den vänstra bröstvårtan. Håll stadigt mellan pek- och långfingret. Tryck bestämt men lätt.

4 Se till att slangen på stetoskopet hänger fritt och att det inte skaver mot kläder eller hud. Lyssna efter en "lub dub" ljud.

5 Om hjärtslag är inte klart, flytta stetoskopet i samma område genom att plocka upp och placera den i steg halv tum. Dra inte stetoskopet över huden.

6 Om ingen stetoskop är tillgänglig, placera örat mot personens bröst att höra hjärtslag. Om du lyssnar uppmärksamt, bör du kunna urskilja ljud hjärtat gör, även om det är möjligt att bli förvirrad av pulsen som du också kan känna på örat. Du kommer inte att kunna höra hjärtfel utan ett stetoskop.

Tips

  • Häng stetoskopet så dess slangen är fri från veck. Kinkning kan orsaka sprickor.
  • Inte tala i stetoskopet; Detta kan skada hörseln.