XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Kan en person tar för många vitaminer?

Det är möjligt för en person att ta alltför många vitaminer. Vattenlösliga vitaminer spolas ur kroppen och inte ackumuleras i vävnader, men fettlösliga vitaminer lagras i kroppen i levern och i kroppsfettet. Överdoser av vissa vitaminer kan allvarligt påverka din hälsa. De flesta människor inte konsumerar för många vitaminer från sin kost. I stället är det mer sannolikt från att stora mängder vitamintillskott överdosering vitamin.

Fettlösliga vitaminer

De fettlösliga vitaminerna är vitamin A, D, E och K. Dessa vitaminer absorberas av tunntarmen, tillsammans med fett i kosten. Eftersom fettlösliga vitaminer lagras av kroppen, är det möjligt att bygga upp höga halter av dessa näringsämnen, speciellt när du tar vitamintillskott regelbundet. Överkonsumtion av vitaminer ger ett tillstånd som kallas hypervitaminos och kan ge symtom som sträcker sig från mild till försvagande.

vitamin A

Vitamin A hypervitaminos kan vara akut eller kronisk. Kroniska hypervitaminos A symtom dimsyn, yrsel, huvudvärk, irritabilitet, kräkningar och illamående. Hud och hår kan påverkas, vilket leder till håravfall, känslighet för solljus och flagnande hud. Huden kan också ta på sig en gul färg. Hypervitaminos A kan öka kalciumnivåerna i kroppen och kan leda till njur- och leverskador. Behandlingen för hypervitaminos A är att sluta ta kosttillskott som innehåller vitamin tills kroppen är i stånd att återställa balansen.

Vitamin D

Ta stora mängder av D-vitamin kan orsaka en ackumulering av kalcium i blodet, vilket resulterar i ett tillstånd som kallas hyperkalcemi. En hög kalciumnivå i sin tur kan orsaka njursten och njurskador. Enligt National Institutes of Health, eller NIH är hypervitaminos D orsakas oftast av överkonsumtion av föreskrivna former av vitamin D, snarare än over-the-counter kosttillskott. Hypervitaminos D symtom förstoppning, uttorkning, anorexi, kräkningar, trötthet och irritation. Kronisk hypervitaminos D kan skada ben och mjukdelar.

K-vitamin och E

Vitamin K primära funktion är att främja aktiveringen av blod koagulationsfaktorer. Medan nivå toxiciteten för vitamin K har inte fastställts, kan höga halter av det störa blodförtunnande läkemedel som används för att förtunna blodet. Vitaminer kan också störa varandra. Tar för mycket A-vitamin kan minska kroppens förmåga att absorbera vitamin K, och stora doser av vitamin E minska effekten av vitamin K: s koagulationsfaktorer. Oversupplementing din kost med antingen vitamin A eller E kan öka risken för blödningar.

andra vitaminer

Andra vitaminer tas i överskott kan störa funktionen hos andra vitaminer eller leda till brist eller överskott av kost mineraler. Exempelvis kan C-vitamin megadoses orsaka absorption av för mycket järn och bidra till magbesvär. Stora mängder niacin, även känd som nikotinsyra, eller vitamin B3, kan orsaka rodnad och gastrointestinal distress. Dessa symtom är vanligen milda eftersom både vitamin C och vitamin B3 är vattenlösliga, och din kropp kommer snabbt utsöndra eventuellt överskott av endera av dessa tillskott.

Rekommenderade dagliga dosen

När du köper vitaminer, alltid följa den rekommenderade dagliga dosen av vitamintillskott inte din läkare eller annan sjukvårdspersonal föreskriver andra doser. De flesta vitaminer samverkar, vilket innebär att de arbetar tillsammans för att främja god hälsa. Multivitamin tillskott är vanligen balanseras noggrant för att se till att du får rätt proportioner av vitaminer när du tar den rekommenderade dosen.