XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

När du jagad eller attackeras, upplever du rädsla - en normal reaktion på en omedelbar situation. Men att vara rädd för höjder eller spindlar är en fobi; en mer specifik rädsla. Ångest är oroa något som kan hända i framtiden (vilket ger en presentation). Medan rädsla motiverar dig att springa ifrån björnen eller inbrottstjuv, fobier och ångest hindra dig från att göra saker. Att bota eller minska dina fobier och ångest, måste du ta itu med, i stället för att undvika, dem.

Instruktioner

1 Spåra dina fobier och oro i en journal. Skriv ner din rädsla eller oro. Beskriv situationer händelser (tidigare, nuvarande och framtida), och tankar som orsakar oroliga känslor. Ange de fysiska ångestsymptom som du får (racing hjärta, svettiga händer, eller en klump i halsen) och hur man handskas med dessa (distrahera dig). Även hålla koll på ditt humör och aktiviteter på de dagar som du känner dig orolig eller fobiska.

2 Testa dina oroliga tankar och föreställningar. Ofta ångest och fobier leda till att du har irrationella tankar som: ". Min skenande hjärta kommer att göra mig kollapsa" "folk kommer att skratta åt mig om jag pratar med dem" eller Så prata med någon och se om personen skrattar. Eller jogga på plats i flera minuter och se om du kommer att kollapsa. Om du tror att panik kan leda till att du förlorar ditt sinne eller dö, Martin Antony och Randi McCabe, författare till "10 enkla lösningar på panik," säger att detta inte kommer att ske. Utmana din rädsla baserade tankar och föreställningar kan ta sin makt bort.

3 Lista dina rädslor och fobier (ens tänka på situationer eller saker du undviker) mycket specifikt. Sedan gå tillbaka och rangordna dem i den ordning de mest ångestväckande till minst provocerande. Skriv om din lista med de poster som är mest skrämmande upptill och de mindre provocerande längst ner. Bestäm vilken fruktar du vill försöka erövra först, och överväga hur konfrontera denna fobi får dig att känna. Skriv dessa tankar i din journal.

4 plan för att konfrontera din rädsla. Författarna till "10 enkla lösningar på Panic" föreslår att avsätta en månad eller så för att ta itu med din oro. Ännu bättre är att ha ett par timmar om dagen för att ta itu med dem. Denna "exponering terapi" innebär att du kommer att möta rädslan en bit i taget. Du kanske vill skriva ner positiva affirmationer i din journal som: ". Jag kommer att möta min rädsla för att flyga i tid för att besöka min vän i Kalifornien tre månader"

5 Face dina fobier och oro systematiskt (symtom och situationer). Ta en fobi från listan och föreställa sig situationen eller händelsen i ditt inre öga. Leva genom de oroliga känslor (göra det med en vän eller betrodda terapeut). Om det finns en viss symptom du kämpar med liknande snabb andning, återskapa den, och låt dig känna rädsla. Sedan gradvis inför svårare scenarier (kliva upp på första steget på en stege för rädsla för höjder). Gradvis exponering kan "bota" fobin med tiden.

Tips

  • Om du har en fobi som får dig att gå ut, prova en skärpning av musklerna i din kropp och ansikte i några sekunder när du känner rädsla och sedan slappna av. Dra och koppla flera gånger i rad för att förhindra svimning. Hypnoterapi, kan Emotional Freedom Technique och akupunktur också hjälpa dig att hantera fobier och ångest. Det finns också självhjälpsböcker, CD-skivor och DVD-skivor för att hjälpa dig
  • Vet att återfall är möjligt och sannolikt. Vissa terapeuter tror att ångest är aldrig riktigt "botas". Skapa ett återfall plan så att när en fobi eller ångest resurfaces, vet du vad du ska göra och kommer inte att bli överraskad av det.