XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Vilken effekt har regelbunden motion har på vitalkapacitet i lungorna?


Eftersom du andas snabbt och kraftigt när du räkna ut, kanske du tror regelbunden motion skulle öka den maximala mängd luft som du kan andas in och ut ur lungorna, eller vitalkapacitet. Men med undantag för vattenlevande träning, träning ökar inte vitalkapacitet.

Vitalkapacitet

Vitalkapacitet, även kallad forcerad vitalkapacitet, är ett mått på den maximala mängd luft som du kan andas ut efter en fullständig inandning. Det är inte samma sak som din totala lungkapacitet, eftersom en del luft förblir alltid i lungorna, även efter en fullständig utandning. Vital kapacitet för en ung man är typiskt mellan 4 och 5 liter, medan det för en ung kvinna, varierar det i allmänhet mellan 3 och 4 liter.

Träningseffekter

Studier av träning på land, såsom löpning, cykling och brottning, har i allmänhet visat någon ökning av vitalkapacitet med utbildning. Dessutom idrottare har oftast ingen större vitalkapacitet än soffpotatisar i samma ålder och kön. I allmänhet finns det mycket få ändringar i din andning med träning. Den primära undantaget är att den mängd luft som du andas under en normal vila andetag, eller din tidalvolym, ökar, medan vilande andning minskar.

skäl

Anledningen träning ökar inte din vitalkapacitet är att för en frisk person, inte ens den mest ansträngande träning kräver inte den maximala mängden luft kan andas. Du har en andnings reserv, även under all-out motion. Det är därför andas i allmänhet inte begränsar prestationsförmågan. Din kardiovaskulära systemet kommer att nå gränsen för sin förmåga att ge dina muskler med syre innan andningsorganen maxar sin kapacitet.

Simning

Simma utbildning har dock visat sig öka lungkapacitet. Simmare och dykare har större vitala kapacitet än både landbaserade idrottsmän och stillasittande individer. Simmare andas mot motståndet av vattnet, expanderar lungorna snabbt och fullständigt mellan slagen. Detta merarbete stärker andningsmusklerna, vilket kan förklara för simmare "större vitalkapacitet. Det faktum att simmare träna i ett horisontellt läge, vilket maximerar lungeffektivitet, kan också spela en roll.