XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Biverkningar av Tonalin

Tonalin är ett varumärke kosttillskott innehållande konjugerad linolsyra, eller CLA, en fettsyra som erhållits från safflorolja. Tonalin hävdar att främja hälsa och välbefinnande, tillsammans med eventuellt stärka immunförsvaret. Vissa använder Tonalin CLA produkter för att minska kroppsfett och öka muskelmassan. Tonalin innehåller en blandning av syntetiska isomerer av CLA, föreningar som är strukturellt liknar naturligt förekommande CLA, och det finns några biverkningar som rapporterats med dess användning.

Höga blodsockernivåer

Enligt eMedTV är CLA finns naturligt i mejeriprodukter och vissa kött. CLA finns i dessa livsmedel inte orsaka några biverkningar, men syntetiska CLA kan orsaka en ökning av blodsockernivåerna i övrigt friska nondiabetics. Syntetisk CLA finns i Tonalin kan verka för att minska kroppens känslighet för insulin, vilket innebär mindre insulin flyttas från blodet till vävnaderna för att användas som energi. Detta orsakar hyperglykemi, eller höga blodglukosnivåer i blodet, att inträffa. Diabetiker och personer med metabolt syndrom bör inte ta Tonalin utan att rådfråga en läkare först.

Minskning av HDL och leverproblem

PubMed Health noterar att studier har visat att det syntetiska CLA finns i Tonalin kan minska nivåerna av HDL i blodet. HDL eller high-density lipoprotein, är "goda" kolesterolet. Eftersom kolesterol inte kan lösas upp i blodet, skall det transporteras av vissa lipoproteiner, enligt American Heart Association. Ungefär en tredjedel av cirkulerande kolesterol bärs av HDL. Experter tror att HDL transporterar kolesterol till levern för att avlägsna och scrubs plack från kärlväggarna när den färdas. Enligt PubMed Health, kan den syntetiska CLA som används i Tonalin också orsaka levertoxicitet, som förekommer som gulfärgning av hud och ögon tillsammans med förhöjda leverenzymer.

Magbesvär, illamående och diarré

RxList konstaterar att samtidigt som CLA som Toanlin i rekommenderade doser verkar säkert för de flesta, kan det orsaka symptom på magbesvär, illamående, diarré, halsbränna, matsmältningsbesvär och trötthet hos vissa användare. Eventuella biverkningar som utvecklas samtidigt som Tonalin ska rapporteras till sjukvårdspersonal. Tonalin är ett kosttillskott, så dess säkerhet och effektivitet har inte utvärderats av US Food and Drug Administration.

Allergisk reaktion

Det är möjligt att utveckla en allergisk reaktion mot Tonalin. Enligt eMedTV, tecken på en allergisk reaktion inkluderar kliande hudutslag med nässelutslag, väsande och andningssvårigheter, svullnad i ansikte och hals, och svårigheter att svälja. Detta är en medicinsk nödsituation som kräver omedelbar behandling.