XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Medicinskt granskat av
Brenda Spriggs, MD, MPH, MBA

mastektomi Komplikationer

Översikt

En mastektomi är ett kirurgiskt ingrepp som utförs för att ta bort ett eller båda brösten. Det är vanligtvis utförs för att behandla eller förebygga bröstcancer, och det innebär avlägsnande av all bröstvävnad och närliggande lymfkörtlar. Liksom alla större operation, kan en mastektomi leda till komplikationer, så det är viktigt att du talar med din läkare om dessa risker och omedelbart rapportera alla ovanliga symtom.

allmänna Komplikationer

En mastektomi kan leda till problematiska komplikationer efter operationen. National Institutes of Health rapporterar att sår på bröstkorgen kan kvarstå lång sikt, vilket leder till huden förlust eller infektion. En ansamling av blod vid det kirurgiska stället (kallas en hematom), bildning av hård ärrvävnad vid det kirurgiska stället, och blödning i det område där bröst brukade vara kan också förekomma. I vissa fall är det nödvändigt en annan operation för att stoppa blödningen.

Post-Mastektomi smärtsyndrom

Enligt Mayo Clinic, kommer 20 till 60 procent av kvinnor upplever kronisk smärta efter en mastektomi - ett tillstånd som kallas Post-Mastektomi smärtsyndrom (PMP). Symptom på detta tillstånd är smärta i bröstkorgen, smärta eller klåda i axeln eller armhålan, smärta runt kirurgiska ärr och stickningar ner armen.

En studie som publicerades i augusti 2008 frågan om "British Journal of Cancer" rapporterar att kvinnor som har haft tidigare bröstkirurgi, kvinnor vars tumörer är belägna i den övre sido kvartalet av bröstet och yngre kvinnor löper ökad risk att utveckla post mastektomi smärtsyndrom. Författarna noterar att PMP kan utvecklas omedelbart efter kirurgi eller inte förrän flera månader efteråt. För vissa kan smärtan kvarstår i flera år. Orsaken till PMPs är inte helt klart, även om det kan vara ett resultat av nervskada i bröstväggen eller i armhålan regionen.

Komplikationer besläktade med Lymph Node Removal

Lymfkörtlar nedanför armhålan kan tas bort under en mastektomi att förebygga bröstcancer sprider sig. Lymfkörtel avlägsnande kan orsaka skuldra och stelhet, svåra stickande eller brännande känsla och stickningar i bröstet och armhålan, enligt National Institutes of Health. Lymfödem, eller en svullnad av armen, kan också förekomma på samma sida som den bröst som tagits bort. Nervskada kan också leda till en bedövande på insidan av armen eller muskelsvaghet i ryggen och bröstkorgen.

allvarliga komplikationer

Mastectomies kan leda till allvarliga komplikationer som är möjliga med alla kirurgiska ingrepp. Enligt NIH, potentiellt allvarliga komplikationer är andningsproblem, infektion i operationssåret, infektion som sprider sig i hela kroppen, blodförlust, reaktion vid bedövning eller mediciner, hjärtinfarkt eller stroke under den kirurgiska proceduren och blodproppar som bildas i benen och kan resa till lungorna.