XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Varför ha en hälsosam kost?


Att upprätthålla en hälsosam kost är oerhört viktigt. Det gör att människor mår bättre och ser till att de får rätt näringsämnen för att upprätthålla en väl fungerande alla vitala organ. Äta rätt också bidrar till att minska risken för högt blodtryck, diabetes, cancer och många andra sjukdomar. Kroppen behöver vissa vitaminer och mineraler för att fungera ordentligt. Även vissa livsmedel måste undvikas för att kontrollera viktökning och främja en sund mag-tarmkanalen. Utan en hälsosam diet, skulle folk inte orkar att göra sitt jobb, höja barn eller njuta av livet.

Hur man börja äta hälsosam

En riktig kost är inte alltid en lätt vana att fastställa. Det börjar med viljan att göra livsstilsförändringar och eliminera dåliga matvanor. Läsa och skaffa en utbildning om goda kostvanor rekommenderas. Dåliga matvanor kan etableras tidigt i livet. Starta en tidning måltider äts under dagen kan vara ett bra sätt att starta en förändring av kosten. Utvärdera dessa måltider och sedan gradvis ersätta vissa livsmedel med hälsosammare val. Dessutom vet att vissa oljor och magra kryddor kan förbättra smaken av livsmedel.

Personer som reser ofta har mer av en utmaning att förändra sin kost. De flesta restauranger har effektiviserat sina menyer i dag och erbjuder en mängd olika hälsosamma livsmedel.

Att äta oftare är friskare än konsumerar för många stora måltider. Det ökar också kroppens ämnesomsättning. Håll måltider enkel och välj från en mängd olika livsmedel.

Olika typer av mat att äta

Stärkelse som bröd, flingor, potatis, ris och pasta är utmärkta källor för energi, fiber och kalcium. Kostfiber hjälper till att minska de dåliga kolesterolvärden i blodet och främjar god tarmfunktion. Kalcium behövs för friska ben och tänder.

Grönsaker och frukt bör vara en vanlig kost stapelvara. De innehåller viktiga vitaminer och mineraler för en mängd olika kroppsfunktioner. Dessa livsmedel är också förenat med matsmältningsenzymer som är väsentliga för mag-tarmkanalen. Fem portioner frukt och grönsaker rekommenderas per dag. Färska grönsaker är bäst eftersom frysta och konserverade grönsaker kan förlora en del vitaminer och mineraler medan matlagning. Men frysta och konserverade grönsaker är fortfarande hög på näringsämnen.

Kött, såsom nötkött, kyckling och fisk är utmärkta proteinkällor. Bönor, nötter, ärtor och sojaprodukter är också hög halt av protein. Protein innehåller 20 essentiella aminosyror, som är byggstenar i vår kropp. Protein behövs för att bibehålla celler, vävnader och organ. Brist på protein kan leda till muskelatrofi hos vuxna och hämma ett barns tillväxt.

Vatten är också en viktig del av en hälsosam kost. Dricka mycket vatten kan befria kroppen av föroreningar och gifter.

Varför Vitaminer och mineraler är viktiga

En hälsosam kost säkerställer korrekt intag av viktiga vitaminer och mineraler. Kroppen kräver en mångfald av vitaminer och mineraler. Följande är några av de viktigaste funktionerna i dessa vitaminer och mineraler:

Vitamin A håller ögonen och huden frisk och hjälper kroppen att försvara sig mot sjukdomar. Gröna och gula grönsaker har vitamin A som gör fiskleverolja och mejeriprodukter.

Vitamin B, i olika former, hjälper kroppens metaboliska processer. Det frigör också energi för protein, fett och kolhydrater. Gröna grönsaker, majs, ris, havre, nötkött, ägg, ost och russin är rika på vitamin B.

Vitamin C erhålles från citrusfrukter som apelsiner, liksom jordgubbar, körsbär och grönsaker. C-vitamin håller tänder och tandkött friska. Det hjälper också kroppen att läka från skärsår och sår och hjälpmedel i upptaget av järn.

Vitamin D kan erhållas från solen men viktiga matkällor inkluderar mejeriprodukter, äggula, tonfisk och sill. Detta vitamin är viktigt för ben, tänder, nervsystemet och blodproppar. Det hjälper också förhindra rakitis.

E-vitamin hjälper till att skydda de andra vitaminer och essentiella fettsyror och förhindrar cell oxidation. Det är också viktigt för skelett hälsa och muskelmetabolismen. Gröna grönsaker, nötter och frön är några av de livsmedel som innehåller vitamin E.

Kalcium är ett viktigt mineral för benhälsa och muskeltonus. Gröna grönsaker, mjölk och bönor är bra källor till kalcium.

Järn är ett mineral som är nödvändig för korrekt blod funktion. Det hjälper också med stress och muskelfunktion. Lever, kött, ägg och nötter är rika på järn.

Det finns ett antal andra viktiga mineraler, såsom koppar, selen, krom, zink, fosfor och jod, som kommer från livsmedel. Dessa mineraler är också absolut nödvändigt att det allmänna hälsotillståndet i kroppen.

Livsmedel ska undvikas

Barn dricker ofta mycket läsk eller äta för mycket skräpmat. Föräldrar kan fastställa dessa äta själva standarderna genom att spendera alltför mycket tid framför TV äta och dela snacks.

Livsmedel som innehåller höga sockernivåer är beroendeframkallande och måste begränsas. Det finns många substitut på marknaden som innehåller mindre socker. För mycket socker kan leda till diabetes, matsmältningsproblem och andra autoimmuna sjukdomar.

Salt är en elektrolyt väsentliga för blodet, men för mycket natrium är ohälsosamt. Snacks höga i natrium, såsom chips, kex och olika snacks, måste vara begränsad. För mycket natrium i kroppen kan höja blodtrycket.

Vikten av matsmältningskanalen

En riktig kost är viktigt att upprätthålla en hälsosam mag-tarmkanalen. Uppslutning sker i magen, och de flesta näringsämnen tas upp i blodomloppet från tunntarmen. Matsmältningsproblem kan hindra upptaget av viktiga vitaminer och mineraler. Detta kan leda till en överanvändning av de pankreatiska enzymer och försvaga immunsystemet.

Tidiga tecken på matsmältningsproblem inkluderar halsbränna, gas, rapningar, uppblåsthet, förstoppning och diarré. Med tiden kroppen kan ge efter för olika autoimmuna sjukdomar, såsom fibromyalgi, kroniskt trötthetssyndrom, Crohns sjukdom och multipel scelerosis. De flesta av dessa sjukdomar kan spåras till en överproduktion av candida albicans, en jäst som lever naturligt i mag-tarmkanalen. En felaktig kost fylld med bearbetade livsmedel och hög i gluten kan störa den normala utbudet av Candida albicans i tarmen och orsaka ett tillstånd som kallas "läckande tarm" syndrom. Det är där överproduktion av svamp eroderar slemhinneskiktet bort och faktiskt perforerar slemhinnan i tunntarmen. Detta möjliggör metabola och mikrobiella toxiner av tunntarmen för att komma in i blodomloppet och störa levern och lymfsystemet. Kroppen blir då utsatt för en del av dessa nämnda sjukdomar.

En hälsosam kost är viktigt för att upprätthålla korrekt kroppsfunktioner och förebygga sjukdom. Det är aldrig för sent att börja äta rätt. Ingen kan ha en livskvalitet utan rätt kost.