XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Magsmärtor efter att ha ätit under graviditeten

Graviditet kommer med en mängd obehag - kvinnor har ofta graviditetsillamående börjar några veckor efter befruktningen, och fortsätter med ryggont, halsbränna, livmoder smärta och en rad andra symptom. Magbesvär är ganska vanligt, särskilt under de senare trimestern av graviditeten, och beror på storleken på barnet.

Betydelse

Anledningen till magont efter att ha ätit kan mångfacetterad hos gravida kvinnor, på grund av de många sätt på vilka graviditeten påverkar mag-tarmkanalen. Heidi Murkoff och Sharon Mazel, i sin bok "Vad som väntar när du väntar", förklarar att graviditet saktar mag-tarmkanalen, vilket leder till ökad gas och förstoppning. Hormoner, också, lossa ringmuskler, vilket kan tillåta syra från magsäcken till återflöde tillbaka in i matstrupen, vilket leder till halsbränna.

effekter

Medan tarmsmärtor under graviditeten kan slå till när som helst, är den vanligaste tiden för obehag efter att ha ätit. Detta beror på att magen utsöndrar mer syra efter att ha ätit, och den lösa matstrupssfinktern tillåter syra tillbaka till matstrupen, orsakar smärta. Dr Raymond Poliakin, i sin bok "Vad du trodde inte att Fråga din barnmorska", konstaterar att kombinationen av full mage och växande barnet förvärrar problemet, genom att tränga kvinnans buk.

överväganden

Vissa kvinnor har oftare magont efter att ha ätit än andra. Eftersom magbesvär är väldigt individuellt, kan kvinnor som har magbesvär efter måltider under graviditeten nytta av att hålla en matdagbok. Om de hittar nöd alltid sker efter att ha ätit en viss mat, kan de hålla sig borta från den posten, förklarar Murkoff och Mazel. Tunga måltider är också vanliga triggers av graviditeten magont och kvinnor kanske vill äta flera små måltider.

Förebyggande / Lösning

Dr. Poliakin förklarar att det finns några metoder för att förebygga eller behandla magont efter att ha ätit under graviditeten. Första, gravida kvinnor kan använda antacida, så länge som de inte innehåller acetylsalicylsyra. Tums är populära, såsom bakpulver i vatten, men kvinnor vars läkare har dem på låg salthalt kost bör tala med sin läkare innan du använder bakpulver, eftersom det innehåller natrium. Det är också bra att sitta eller stå en timme efter att ha ätit.

expert Insight

Även om det kan vara svårt att helt förhindra halsbränna och sur mage relaterad smärta under graviditeten, Dr Miriam Stoppard råder en kost rik på fiber och massor av vatten för att förhindra gas-relaterad magsmärtor. I sin bok "befruktning, graviditet och förlossning," Dr Stoppard konstaterar att fiberrik kost hjälper till att hålla mag-tarmkanalen fungerar väl, och minska gasproduktionen i samband med långsam rörligheten för livsmedel. Detta kan minska intestinala smärtor och kramper som ibland drabbar gravida kvinnor.