XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Kan du äter för många Sojabönor?

Sojabönor, en stapelvara i den japanska och asiatiska diet för mer än 5000 år, innehåller mycket protein och lite fett, vilket gör dem en hälsosam tillägg till din diet. De kan också bidra till att förebygga vissa kroniska sjukdomar, såsom högt kolesterol, och de kan skydda mot vissa cancerformer, liksom. Men sojabönor innehåller kemikalier som kallas fytoöstrogener, som är föreningar från växter som beter sig som det kvinnliga könshormonet östrogen i kroppen. På grund av detta kan äta alltför många sojabönor öka din risk för vissa villkor.

soja~~POS=TRUNC Foods

Soja verkar som en ingrediens i många förädlade livsmedel, såsom soja och produkter som innehåller sojaolja. Men dessa inte utgör stora källor till soja protein i kosten. Sojabönolja, i synnerhet inte innehåller något protein. När du är ute efter att lägga till soja till din diet, du normalt vända sig till produkter som tofu, tempeh, sojamjölk och sojaprotein pulver. Några andra förädlade livsmedel, såsom kakor och barer protein, inkluderar sojaprotein. Dessutom kan du köpa frysta sojabönor i form av edamame och äta dem i sin naturliga form.

proteinmängder

Sojaprotein pulver, i synnerhet, innehåller massor av fytoöstrogener och kan ha dåliga effekter på kroppen. I en studie från 2007 publicerad av den medicinska tidskriften "Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention," 12 friska män konsumerade två skopor - 56 g - sojaprotein pulver en dag i 28 dagar. Under studien för män nivå av det manliga hormonet testosteron minskade med nästan 20 procent, medan deras nivåer av en viss kvinnliga hormonet steg. Forskarna drog slutsatsen att soja effekt på hormoner kräver mer studie.

cancer

Fytoöstrogener i sojabönor kan ha anti-bröstcancer effekter, och japanska kvinnor - som konsumerar många sojaprodukter - har lägre bröstcancerhastigheter än amerikanska kvinnor. Om du äter soja genom uppväxten i vuxen ålder, kan du dramatiskt minska risken för pre-menopausala bröstcancer. Men det är inte klart om att lägga sojaprodukter i din kost efter puberteten kan hjälpa dig att undvika cancer. I själva verket finns det vissa belägg för att lägga soja - åtminstone i form av koncentrerat sojaprotein pulver - kan möjligen främja bröstcancercelltillväxt. Återigen, har forskarna inte svarat på alla frågor som rör sojabönor "effekter på din cancerrisk.

överväganden

Juryn är fortfarande ute på huruvida soja arbetar för att skydda dig från sjukdom eller inte. Till exempel konsumerar stora mängder sojaprotein - mer än 90 mg per dag - kan också försvaga dina ben, och studier som ser soja roll i att skydda mot prostatacancer har inte gett några säkra svar. Om du vill lägga till soja till din diet, överväga stickning med edamame, mager tofu eller tempeh och begränsa sig till två till fyra portioner per vecka. Du är osannolikt att dra hälsofördelar från att äta mer soja än att varje vecka, och konsumerar stora mängder soja fytoöstrogener kan faktiskt skada din hälsa.