XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Mange är en vanlig parasit hudinfektion som påverkar både vilda och tama hundar. Hundar kan avtal två former av sjukdomen: demodectic mange och rävskabb. Av dessa två är sacroptic mange den enda form som är zoonotisk, eller överföras till människor. Demodectic och rävskabb ofta närvarande med liknande symptom, så djurägare bör söka diagnos från en kvalificerad veterinär och mänsklig läkare om de är bekymrade över parasiten sprids till människor eller andra hundar. Lyckligtvis är mange relativt lätt att behandla både hundar och människor. Medan klåda kan kvarstå i flera veckor, är angrepp vanligtvis elimineras snabbt.

Demodectic vs. rävskabb

Endast en veterinär kan lätt skilja mellan demodectic och rävskabb, eftersom de har mycket likartade symptom: klåda, håravfall och "skorpbildning" av huden är utmärkande symptom på skabb hos hundar. Demodectic mange orsakas av kvalster som naturligt lever på en hunds kropp, men de kan bli överbefolkade om djuret försvagas av stress, sjukdom eller undernäring. Rävskabb orsakas av en annan form av kvalster, och det är oftast svårare än demodectic formen av sjukdomen. Lyckligtvis djurägare som har hundar med demodectic mange inte riskerar att drabbas av sjukdomen.

Hund till människa Transmission

Det finns massor av olika former av rävskabb, som var och en är specialiserad för att rikta ett specifikt djur. De typer av rävskabb som påverkar hundar orsakar oftast bara lindriga infektioner hos människor. När detta parasitkvalster påverkar en människa, är det i allmänhet kallas skabb, inte mange. Enligt Mayo Clinic, "är människor osannolikt att utveckla fullt utvecklad skabb från [hundar], eftersom de kanske från kontakt med de mänskliga skabb kvalster." Emellertid är fortfarande mycket möjlig överföring av parasiten från ett husdjur till en människa, särskilt för människor som är i frekvent fysisk kontakt med sina husdjur.

Symtom på skabb hos en människa

Hos människor orsakar parasiten rävskabb (skabb) extremt kliande utslag som vanligtvis värre på natten. De kan skiljas från andra typer av utslag, som eksem och kontaktdermatit, eftersom de innehåller tunna spår består av små blåsliknande gupp. Dessa rader är håla-spår som gjorts av kvalster. Hos vuxna, de utslag som orsakas av skabb är mest sannolikt att visas i veck skin-- inre armbågar, knän, handleder, skinkor, könsorgan och bröst. Hos barn, de oftast gräva runt ansiktet, hårbotten och hals. Skabb kvalster påverkar även handflatorna och fotsulor.

Förebyggande

Om en hund blir smittad med någon form av skabb, bör han eller hon behandlas skyndsamt. Detta minimerar hundens obehag och hjälper till att förhindra rävskabb från att sprida sig till en människa. De flesta veterinärer rekommenderar behandla alla hundar i ett hushåll som har haft en rävskabb utbrott, eftersom sjukdomen kan vara så smittsam. Människor bör undvika petting, kramar, eller dela en säng med en hund som är känd för att ha rävskabb och hundens egna sängkläder ska bytas och rengöras regelbundet. Skabb smitta sprids lätt från människa till människa, bör så extra försiktighetsåtgärder vidtas om någon person i familjen är känd för att ha smittats med parasiten.

Behandling för rävskabb och skabb

För hundar, en förening som kallas ivermektin är den mest effektiva behandlingen för skabb. Men många typer av samlas-hund (särskilt collies) är mycket känsliga för läkemedlet och kan ha livshotande reaktioner på det. Ett derivat av ivermektin, elamectin, anses vara säkrare för användning på hundar som kan vara känsliga. De vanligaste läkemedel för människor är permetrin och krotamiton. Medan de döda skabb kvalster snabbt, kan det ta veckor eller månader innan hudirritation elimineras helt. Huskurer som havremjöl bad och calamin lotion kan hjälpa till att lugna klåda, men de kommer inte att eliminera skabb infektion ensam.