XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Doseringen av havtorn för internt bruk

Havtorn har länge varit ansedd i traditionell kinesisk medicin och Ayurveda, där den används för att behandla hjärtsjukdomar och andra åkommor. Rik på näringsämnen och välgörande växtpigment, är havtorn bär marknadsförs i USA som en nutraceutical - eller mat med hälsofördelar - att stärka immunförsvaret och främja välbefinnande. Studier på dess terapeutiska effekter på människor har gett blandade resultat medan laboratorium och djurförsök på havtorn är lovande. Rådgör med din läkare innan du tar havtorn.

Funktioner

Havtorn - botaniskt känd som havtorn - är en taggig buske som har långsträckt gröna blad och tårta, orange-gula bär. Infödda till Kina, Ryssland och delar av Europa, är havtorn närvarande odlas i många andra områden i världen, inklusive Saskatchewan-provinsen i Kanada. Bären från havtorn har använts sedan ungefär 1000 AD i Asien som både mat och medicin. Förutom att behandla hjärtsjukdomar, var havtorn används i traditionell kinesisk medicin som ett botemedel för leversjukdom, feber, inflammation, hosta, förkylning, hudutslag, sår och olika cancerformer; det är fortfarande läggas till recept i Indian och tibetansk medicin idag. I Ryssland var havtorn olja som används som en huskur för förfrysning.

Beståndsdelar och effekter

Havtornsbär innehåller mer än 100 olika näringsämnen och fytokemikalier, inklusive steroler, flavonoider, tanniner och antioxidanter gallic och ellagic syror. Bären är också rikt på växt pigment - eller karotenoider - bland dem lykopen, zeaxantin och cryptoxanthins; antioxidantvitaminerna C och E är också närvarande i höga nivåer. Drugs.com - vilket ger granskad medicinsk information till konsumenterna - poäng havtornsbär med antimikrobiell, chemoprotective och potent antioxidant effekter. I djurstudier, havtorn visade skyddande och läkande effekt på magsår, främjat sårläkning, och visade antiinflammatoriska egenskaper; en klinisk studie föreslår att det kan vara användbara för att förhindra och behandla leversjukdom. De höga nivåerna av karotenoider i havtornsbär kan hjälpa till att skydda mot makuladegeneration, en åldersrelaterad ögonsjukdom.

Forskning

I en studie publicerad 2002 i "fitoterapia" oljor från havtornsbär och frön minskas avsevärt sårbildning på råttor, medan påskynda läkningsprocessen av befintliga magsår. En senare studie, publicerad 2005 i "Biologisk och Pharmaceutical Bulletin," stöd havtorn bär skyddande effekter mot bly-inducerad minnesförsämring och neuronal skada i möss. Samtidigt har studier på människor varit mindre uppmuntrande. I en dubbelblind placebokontrollerad studie som publicerades 2008 i "European Journal of Clinical Nutrition," Forskarna fann att havtorn var ineffektiv för att förebygga förkylningar och urinvägsinfektioner. Bären verkade orsaka en betydande nedgång i C-reaktivt protein, en gemensam markör för inflammation och en riskfaktor för hjärtsjukdom; forskare kallas för framtida studier.

Dosering och försiktighetsåtgärder

Havtorn finns som saft eller oljeextrakt. Den oljeextrakt kan tas vid en dos av 5 ml två till tre gånger om dagen. I kliniska studier, fick försökspersonerna havtorn saft i en mängd av 300 ml dagligen under åtta veckor. Herb Companion råder att se till att du köper havtorn, snarare än vanlig havtorn. Preparat tillverkade av havtorn - orelaterade till havtorn - inte bara saknar egenskaper havtorn, men kan orsaka irritation tarm. Leta efter kallpressade extrakt snarare än de som har varit lösningsmedelsextraherade; Dessa behålla mer av sina näringsämnen. Användningen av havtorn har inte studerats under graviditeten; om du är gravid eller ammar, undvika havtorn. Havtorn kan interagera med receptbelagda mediciner. Rådgör med din läkare innan du tar havtorn.