XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Antiseptiska medel är ämnen som kan appliceras på huden för att minska eller förhindra risken för infektion. Till skillnad från antibiotika, inte antiseptiska medel faktiskt inte döda mikrobiella bakterier, men hjälper till att hålla ytorna rena. De var inte används på sjukhus fram till slutet av 19-talet.

Historia

Antiseptiska medel infördes först i sjukhus efter brittisk kirurg Joseph L. Lister. Han började experimentera med ett antal kemikalier efter att han funnit att många sjukdomar orsakas av bakterier. Han experimenterade med lösningar innehållande karbolsyra för att försöka döda bakterier och förhindra risken för infektion. År 1867 publicerade han sina framgångsrika resultat i den brittiska medicinska tidskriften The Lancet. Lister forskning inte övertyga många läkare, även om vissa läkare började följa hans exempel, och genom sekelskiftet användningen av antiseptiska medel på sjukhus hade räddat många liv och uppmuntrade läkare att behandla fler patienter på sjukhus där de kunde vara säker på att de hade en steril miljö.

Betydelse

Bakterier behöver syre, fukt, en gynnsam temperatur och mat för att föröka sig. Antiseptiska medel består av olika kemikalier som eliminerar de nödvändiga förutsättningarna för bakterier att frodas genom sterilisering av ytor där de finns.

När Antisptic bör användas i ett sjukhus

På sjukhus, är antiseptiska medel inte avsedd att användas på livlösa objekt. Desinfektionsmedel eller andra processer för sterilisering används för detta ändamål. Antiseptiska medel används för att sterilisera huden eller förbereda livmoderhalsen eller vaginal område för ett kirurgiskt ingrepp, tvätta händerna innan kontakt med en smittad patient eller före ett ingrepp och för en kirurgisk buskmarker.

typer

De vanligaste antiseptiska medel och deras användning på sjukhus är klorhexidin med cetrimid (såsom Savlon). De bör vara direkt appliceras på huden med sterilt bomull eller Jodoforer (såsom Betadine) och kvar på huden under två minuter torkas sedan av med steril bomull. Ett annat alternativ är 4 procent klorhexidin (såsom Hibiclens). Detta bör appliceras direkt på huden med steril bomull.

antiseptisk Resistance

Det finns ett känt läkemedelsresistenta bakterier som kallas MRSA (meticillinresistenta Staphylococcus aureus). Denna bakterie har upptäckts i sjukhusutrustning som regelbundet och kraftigt desinficeras såsom tvål automater och katetrar. På grund av upprepad användning av små mängder av antiseptiska medel som är avsedda att döda dem, har bakterierna lyckats bygga upp ett motstånd mot dem. Vissa typer av resistenta bakterier har faktiskt utvecklat pumpar som de använder för att ta bort den antiseptiska ur sina celler. MRSA utgör en betydande hälsorisk för sjukhuspatienter.

användbar Fact

Om du behöver en antiseptisk hemma i en hast, och du inte har några egna varumärken tillgängliga, använd ättika. Vinäger är en mycket effektiv antiseptisk och det också har antibiotiska egenskaper, vilket betyder att det kommer att döda bakterier vid kontakt.