XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Bells pares kännetecknas av kortsiktiga ansiktsförlamning orsakad av någon form av trauma mot ett av de ansiktsnerver. Det finns två av dessa nerver; var och en ansvarar för att styra musklerna i ansiktet (en styr den högra halvan, den andra styr vänster). Detta omfattar funktioner som blinkar, leende och rynkar pannan. Vanligtvis, endast en av nerverna är drabbade; Således är endast en sida av ansiktet i allmänhet nedsatt.

Vad skulle det vara?

Vid en differentialdiagnos, måste din läkare utesluta andra tillstånd som kan efterlikna det av Bells pares. Till exempel, kan lesioner på öronspottkörteln eller i örat komprimera ansiktsnerven och orsaka förlamning. Det finns flera andra pareser av perifera nerver som borrelia, Guillain-Barrés syndrom, Ramsay Hunt syndrom (herpes zoster påverkar ansiktsnerven), öroninflammation, sarkoidos och även vissa influensavaccin.

Symtom på Bells pares

Symtom på Bells pares inkluderar förlamning på ena sidan av ansiktet, till förlamning på båda sidorna av ansiktet (sällsynt), förlamning av ögonlocket, smärta i ansiktet, förändrad smak, stel nacke, låggradig feber, överkänslighet ljud i ett öra, smärta bakom ett öra och svaghet och / eller styvhet av ansiktet. Ytterligare symtom är problem med att stänga munnen, äta och tala. Dregling och ökad rivning av ögat kan uppträda som kan torrhet i ögat eller minskad salivutsöndring.

Hur att skilja från andra förhållanden

För att göra en differentialdiagnos, måste du undersöka hur andra potentiella förhållanden som kan leda till ansiktsförlamning skiljer sig från symptomen av Bells pares. Dessa villkor innebär vanligtvis ytterligare egenskaper. Till exempel,
tumörer och lesioner vanligtvis förekommer med ytterligare farliga symptom över en tidsperiod. Lyme sjukdom kännetecknas av exponering för fästingar, ledvärk och utslag. Otitis media i allmänhet kännetecknas av en gradvis symtomdebut med feber och ont i öronen är dominerande symtom. Ramsay Hunt syndrom föregås ofta av smärta och ofta innebär vesiklarna i svalget och hörselgången. Guillain-Barrés syndrom innebär både nerver och ofta påverkar andra delar av kroppen. Och sarkoidos innebär vanligtvis lymfkörtlar, hud och ben och tenderar att involvera båda ansikts nerver.

ytterligare tester

En EMG (elektromyografi) kan bidra till att bekräfta eventuella nervskada. Röntgen av skallen kommer att avgöra om en tumör eller infektion är orsaken till förlamning. Slutligen kan en MR (magnetisk resonanstomografi) eller CT (datortomografi) scan vara till hjälp för att utesluta andra förhållanden som kan orsaka tryck på nerven.

Behandling

Bells pares har inget botemedel. Behandla det fokuserar på att utrota orsaken till nervskada. Enligt Journal of American Academy of Family Physicians, kliniska behandlingsrekommendationer är att behandla patienter med bekräftade fall av Bells pares inom 3 dagar från att bli symptomatisk med en veckas kurs av aciklovir eller valacyclovir (tas oralt) plus en kort kurs prednison (också tas oralt). Din läkare kan dessutom rekommendera over-the-counter smärtstillande som ibuprofen, paracetamol eller acetylsalicylsyra för att återuppleva obehag. Eftersom villkoret ofta påverkar ögats förmåga att producera tårar och blinka, skydda ögat med droppar (som artificiella tårar) eller plåster kan dessutom rekommenderas.

Vissa patienter kan kräva sjukgymnastik för att bevara ansiktet muskeltonus och bidra till att stimulera nerven. Specifik massage teknik och utnyttjande av ansiktet kan bidra till att förhindra permanenta skador på ansiktsmusklerna.