XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Skillnaden mellan manliga och kvinnliga woodlice


Det finns många arter av gråsuggor, även känd som suggor buggar. Gråsuggor är kräftdjur som är avlägsna släktingar till krabba, hummer och vattenloppor. Även om de är en landlevande arter av kräftdjur, behöver de fukt. De tar i vatten genom sin mat och genom benen. Gråsuggor är ekologiskt viktiga eftersom de livnär sig på ruttnande skog blad och snårskog och återvinna materialet i näringsämnen i jorden.

Brood Pouch

Även om det är svårt att se skillnad mellan manliga och kvinnliga woodlice, finns det några små skillnader. En kvinnlig woodlouse har en kull påse under framsidan av hennes kropp där hon håller sin avkomma. Kåta plattor växer tillsammans för att orsaka denna påse. Honan fyller påsen med vätska och placerar sina befruktade ägg i det. En enda kvinna woodlouse kan producera 20 eller 30 avkommor. Äggen kläcks efter en månad, men de finns kvar i påsen för ett par dagar tills de hittar sin väg ut.

färgvariation

Kvinna woodlice kan, men inte alltid, finns i en mängd olika färger i sin art. De allmänna färger av varje art förblir densamma (till exempel är Armadillidium vulgare fläckiga grön, brun och grå, medan murgråsugga är brun med en grå mitten rand), men när variationer förekommer inom en art är det i allmänhet i den kvinnliga. Kvinna woodlice som har färgvariationer producerar ofta avkomma med liknande varianter.

föränderlig Sex

Den manliga woodlouse ändrar ibland sex, som inte är en egenskap hos den kvinnliga woodlouse. Hanen woodlouse ändras till en hona om den är infekterad med Wolbachia, som är en bakterie som upprör hormonet av den manliga woodlouse. En hane som övergår i en hona kommer att passera bakterierna till sin avkomma i äggcellerna, vilket kommer att orsaka alla avkomman att vara kvinnlig. De Wolbachia bakterier sedan leva på att infektera en tredje generationens gråsuggor.

Manliga och kvinnliga uppvaktning

Beteenden hos manliga och kvinnliga woodlouse är också annorlunda. I parningen är den manliga angriparen. Parningen sker i mörker. Den manliga woodlouse finner honan av hennes doft. När den hittar en hona som är mottagliga det vågor sin antenner på henne och sedan vilar dem på henne. Om hon fortfarande mottaglig genom detta möte, kryper det på hennes rygg och slickar hennes huvud som det knackar sina framben på ryggen. Efter en kort period böjer sin kropp i hennes så att deras könsorgan möts.