XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Mat som hjälper ditt minne


Minne och koncentration kan lida i alla åldrar och för en rad olika skäl, bland annat dålig kost, brist på sömn eller motion och åldersrelaterade tillstånd, såsom demens. En av de bästa sätten att förbättra minne, koncentration och övergripande funktion hjärnan är genom att äta en hälsosam och balanserad kost, inklusive färgglada frukter och grönsaker, komplexa kolhydrater och magert protein. En hälsosam kost stödjer optimal hjärnfunktion och kan öka ditt minne genom att tillhandahålla viktiga näringsämnen, samt öka blod och syre flöde till hjärnan.

Frukt och grönsaker

Frukter, grönsaker och andra vegetabiliska livsmedel får sin färg av antioxidanter som kallas flavonoider, som skyddar hjärnceller från skador. Några av de bästa minnes öka frukter och grönsaker är bär, speciellt blåbär, och mörka, gröna bladgrönsaker. Andra flavonoider-rika livsmedel innehålla rött vin, te och choklad. Att få de mest minnes öka fördelarna från frukt och grönsaker, försök att inkludera en eller flera vid varje måltid för att öka ditt totala intag.

komplexa kolhydrater

Komplexa kolhydrater, inklusive havregryn, fullkornsbröd och brunt ris, bryta ner långsamt, ger hjärnan och kroppen med varaktig energi. Enkla kolhydrater, såsom socker, vitt bröd, ris eller andra raffinerade kolhydrater bryts ner snabbt, vilket ger dig en snabb mental boost följt av en krasch, enligt HelpGuide.org. Begränsa din konsumtion av enkla kolhydrater och välja komplexa kolhydrater utbyten när det är möjligt.

Omega-3 fettsyror

Omega-3-fettsyror, som finns i kallvattensfisk som lax och tonfisk, skydda hjärnans hälsa genom att minska risken för demens och hjärtsjukdomar. Omega-3 fettsyror kan också hittas i valnötter, linfrö, pumpafrön och sojabönor. Sikta på tre fyra oz. portioner fet fisk eller andra källor till omega-3 per vecka, föreslår Joy Bauer. Rådgör med din läkare om att ta en omega-3 fettsyra tillägg om du har svårt att få nog av dessa livsmedel i kosten.

Vad som bör undvikas

Limit livsmedel som innehåller mycket mättat fett, transfetter och natrium, såsom rött kött, helfeta mejeriprodukter och förädlade livsmedel. En kost rik på dessa tillsatser hindrar blodflödet till hjärnan genom att höja blodtrycket och kolesterolnivåer och bidra till bildandet av arteriell plack. begränsar också socker och koffein, som initialt kan öka ditt minne, men orsakar en energikrasch kort därefter.